Hiába hergelte a háziorvosokat a kamara, harmadjára is felsültek a bíróságon

Gyakorlatilag megbukott a Magyar Orvosi Kamara ügyeleti szerződések aláírása ellen lázító, kizárólag politikai hangulatkeltésre alkalmas akciója, mikor tavaly tavasszal arra biztatták az orvosokat, hogy alakítsanak pertársaságokat, és támadják meg a kötelező ügyelet elrendeléséről szóló határozatot.

Forrás: MTI2024. 01. 19. 7:32
KINCSES Gyula;
Budapest, 2023. november 25. Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) leköszönõ elnöke a köztestület országos küldöttközgyûlése után tartott budapesti sajtótájékoztatón 2023. november 25. A MOK új elnöke Álmos Péter lett, a köztestület korábbi alelnöke 192 érvényes szavazatból 109-et kapott, míg a másik aspiráns, Kozma Gábor 83-at. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem vezetett eredményre a Magyar Orvosi Kamara, a MOK ügyeleti rendszer miatti „hergelése” – közölte az Országos Mentőszolgálat. A Szegedi Törvényszék már a harmadik ügyben hozott azonosan rendelkező – jogerős – ítéletet, és végzésében

elutasította a pert indító háziorvosok keresetét

 – emelte ki a szervezet. Hozzátették: a törvényszék töretlen álláspontja, hogy a háziorvosnak kötelessége részt venni az ügyeleti ellátásban, szerződéskötési kötelezettsége egyenesen következik a jogszabályból.

Az ítélet hat számjegyű perköltség megfizetésére is kötelezte az érintett háziorvosokat.

Az új alapellátási ügyeleti rendszer az ahhoz már csatlakozott vármegyékben a lakosság megelégedettségére működik – jelezték.

Mint az egészségügyi államtitkár a Magyar Nemzetnek adott interjújában elmondta, minden az előzetesen kidolgozott tervek szerint alakul, február 1-jén belép Fejér és Pest vármegye, majd pedig Budapest is csatlakozni fog az alapellátási ügyeleti rendszerhez.

Takács Péter szerint a MOK által gerjesztett kezdeti ellenállással szemben mára a háziorvosok többnyire igen pozitív véleményt fogalmaznak meg az új ügyeleti rendszerről. Az ügyeleti díjak emelése miatt ma már egyre több, főleg fiatal háziorvos vállalna – a kötelező havi kettőn túl – további ügyeleteket is.

 

Válaszolt a MOK

A MOK reagált az Országos Mentőszolgálat közleményére, és válaszukban azt írták, hogy ragaszkodnak a szakmai szabályok betartásához, a betegek biztonságos ellátásához a háziorvosi és házi gyermekorvosi ügyeleti rendszerben is.

Leszögezték: a Magyar Orvosi Kamarát olyan, a betegágyak mellett dolgozó orvosok, egészségügyi szakemberek alkotják, akik elkötelezettek a hivatásuk iránt, a MOK kizárólag szakmai szempontok alapján fogalmazza meg véleményét, és ha a gyógyítás feltételeinek romlását észleli, azt a jövőben is jelezni fogja. Úgy látják, az új ügyeleti ellátási rendszer továbbra sem problémamentes.

A hibák orvoslását az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) és a kamara egyaránt kezdeményezte, és a MOK háziorvosi munkacsoportja segíti a folyamatot.

Szerintük a kapacitáshiány valós jelenség, ezt azzal igazolják, hogy januártól a háziorvosokat a járások helyett már az egész vármegyében kötelezik ügyeleti ellátásra.

Kitértek arra, hogy az elmúlt időszakban az ügyeleti ellátás kapcsán két törvényszéki ítélet született, a szegedi ítélet azt mondja ki újra, hogy a háziorvos köteles ügyelni, mivel szerződéskötési kötelezettsége egyenesen következik a jogszabályból, a debreceni pedig azt, hogy a szerződés nem lehet egyoldalú, annak egyenrangú felek közös megállapodásának kell lennie.

A kamara a továbbiakban is ehhez tartja magát, és legjobb tudása szerint segíti a lakosság minél jobb egészségügyi ellátásának megszervezését – közölték.

Borítókép: Kincses Gyula, a MOK tavaly leköszönt elnöke (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.