Takács Péter: Az SMA-szűrés a társadalombiztosítás alapján járhat a jövőben + videó

– A kormány közel negyvenezer betegnek nyújtott segítséget január elsejétől, amikor tovább bővítette az államilag támogatott gyógyszerek körét – jelentette ki a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára. Takács Péter hozzátette: az intézkedésre harmincmilliárd forintot költött a kormány. A gerincet érintő izomsorvadás (SMA) ingyenes szűrővizsgálatáról elmondta, hogy jelenleg kiértékelik az eredményeket, de később akár a társadalombiztosításba is befogadhatják. Az államtitkár kitért a meddőség elleni küzdelemre, valamint a bérnővérekkel kapcsolatos intézkedés okaira is.

Forrás: MTI2024. 01. 18. 12:41
EP2I4395
Budapest Takács Péter államtitkár irodájában Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az elmúlt két évben lezajlott ingyenes szűrővizsgálat egy úgynevezett pilotprogram része volt, amelyre 400 millió forintot fordított a kormány – számolt be a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára az SMA szűréséről. Takács Péter a köztelevízió műsorában kiemelte: jelenleg a kiértékelés szakaszában vannak, és

ha az a szakmai következtetés, hogy a szűrést fenn kell tartani, akkor azt mielőbb be kell fogadni a társadalombiztosításba.

Megjegyezte, hogy már intézkedett arról, hogy az úgynevezett kódkarbantartó szakmai bizottság soron kívül foglalkozzon a témával. A részleteket ismertetve elmondta, hogy az adatok alapján elsősorban azt vizsgálják, hogy az egész populációt kell szűrni a betegségre, vagy célzottan egy kockázati csoportra kell koncentrálni a vizsgálatokat. 

Idetartozik, hogy a csütörtöki Kormányinfón az újszülöttek ingyenes SMA-szűrésének szüneteltetéséről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentette, átmeneti helyzet, helytelennek tartja, és bízik benne, hogy olyan döntést hoz a kormány, amely azt visszaállítja.

 

Hatalmas segítséget kaptak a betegek

Mint arról az államtitkár a lapunknak adott interjúban is beszámolt, a kormány 38 betegségcsoportot és 52 terápiás szert fogadott be a társadalombiztosításba, ami mintegy 35-40 ezer beteg gyógyulását teszi könnyebbé. 

Takács Péter közölte, hogy a legmodernebb onkológiai és onkohematológiai, valamint a cukorbetegség és autoimmun, illetve autodegeneratív betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerekről született döntés. Többek között a Parkison-kór és a szklerózis multiplex kezelésére szolgáló gyógyszerek is bekerültek a társadalombiztosítás által finanszírozott körbe.

Cél, hogy a magyar betegek a világ élvonalába tartozó gyógyszerekhez férjenek hozzá

 – mondta az államtitkár, megjegyezve, hogy a gyógyszerekkel lerövidülhet a gyógyulási idő, illetve a gyógyíthatatlan betegségek esetében lassítható annak folyamata, illetve javítható a betegek életminősége. A döntés költségvonzata 30 milliárd forint – fűzte hozzá. A politikus kiemelte: 

a világon az első között fogadott be a kormány a társadalombiztosításba egy olyan, a cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszert, amellyel a diabétesz szövődményeként kialakult szívelégtelenség is kezelhető.

Szólt arról is, hogy eddig ezekhez a készítményekhez csak egyedi méltányosság útján juthattak hozzá a betegek. 

A meddőség ellen is felveszik a kesztyűt

Takács Péter közölte azt is, hogy a meddőségi kezelések területén is több változás történt. Többek között több ritka genetikai betegség szűrése is bekerült a programba. A meddőségi kezelések terén a kormány célkitűzése, hogy szélesebb körben legyenek elérhetők azok a terápiák és diagnosztikák, amelyek megelőzik a lombikprogramot – hangsúlyozta. Kiemelte, hogy ezért 

minden vármegyében meddőségkezelési szakambulanciákat hoznak létre.

– Ebben az évben nyolc ilyen ambulancia indul, elsősorban azokon a területeken, ahol nincs úgynevezett IVF-centrum – tette hozzá az államtitkár. Szólt arról is, hogy a társadalombiztosítás a jövőben valamennyi embriótranszfert finanszírozza majd. Eddig egy cikluson belül egyet támogattak, a jövőben akár 15 embrióbeültetést is tb-finanszírozással kapnak meg a nők.

Kizsákmányolták a bérnővéreket

Az államtitkár a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában az úgynevezett bérnővérek alkalmazásának megszüntetéséről elmondta, hogy a kormány a profitorientált munkaerő-közvetítőket szorította ki a kórházakból. Úgy fogalmazott,

ezek a cégek egyrészt kizsákmányolták a szakdolgozókat, másrészt a „szürkegazdasági zónában mozogtak”, mert csak minimálbérre jelentették be a dolgozókat.

Harmadrészt pedig azzal zsarolták a kórházakat, hogy nem biztosítanak munkaerőt, ha nem emelhetnek árat - tette hozzá. A szakdolgozók most visszatérnek az állami rendszerbe, és ahol eddig ideiglenes kapacitásszűkülés volt, ott is visszaáll az ellátás – közölte Takács Péter, hangsúlyozva, hogy beteg nem maradt ellátatlanul.

Borítókép: Takács Péter (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.