Litván embercsempészeket fogtak a magyar rendőrök

A három férfi egy szervezett bűnelkövetői körhöz tartozik, Olaszországba szállították az illegális migránsokat.

2024. 01. 03. 8:40
migráns
20230820 Hajdúszoboszló környéke Lecsaptak a rendőrök egy embercsempészre és egy csapat migránsra Hajdúszoboszlónál. Fotó: Tóth Imre TI Hajdú-Bihari Napló Fotó: TÓTH IMRE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vádemelést javasol a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) azzal a három litván férfival szemben, akik ellen embercsempészés miatt folytatott eljárást a hatóság. A rendőrség tájékoztatása szerint a bűnszervezet tagjai, Zelenkevic V., Arnoldas G. és Pavel K. 

a gyanú szerint 2022-ben autókkal szállították a migránsokat Magyarországon és Szlovénián keresztül Olaszországba. 

Közölték, a három férfi magukat indiai, pakisztáni és bangladesi állampolgárnak valló embereket csempészett külföldre, noha az igazoltató rendőröknek nem tudták hitelt érdemlően igazolni sem magyarországi tartózkodásukat, sem személyazonosságukat. 

A KR NNI Bűnügyi Szolgálat Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály székesfehérvári osztálya által beszerzett bizonyítékok alapján 

a gyanúsítottak 2022 augusztusában legalább négy alkalommal nyújtottak ily módon segítséget összesen több mint száz illegális migránsnak.

A közleményben felidézték, az egyik esetben Zelenkevic V. Dudaron tett ki autójából 25 külföldit, akiket a közeli erdőben elrejtőzve találtak meg a rendőrök. A másik esetben Zalaegerszegen akarták igazoltatni Arnoldas G.-t, aki a rendőröknek nem állt meg, majd az árokba hajtott, aminek következtében több illegális migráns meg is sérült. Volt olyan eset is, hogy egy kisteherautóban összesen 37-en utaztak, ezt a járművet Szarvasnál Pavel K. vezette.

Mivel a nyomozások során beszerzett adatok szervezett bűnelkövetői körre utaltak, az NNI fehérvári nyomozói átvették, majd egyesítették az eljárásokat, később ki is derült, hogy az elfogott embercsempészek egy szervezethez tartozhatnak. Az elkövetői kör azonosításában, valamint további szálak felkutatásában segítséget nyújtott az Europol, valamint a szomszédos országok, így a román és szlovén, valamint litván hatóságokkal folytatott információcsere és együttműködés.

A nyomozók a három litván férfit az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva, vagyoni haszonszerzés végett, a csempészett személyek sanyargatásával, bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntett miatt hallgatták ki gyanúsítottként. Jelenleg mindhárman letartóztatásban vannak.

A KR NNI azt is vizsgálja, hogy történt-e az ügyben egyéb bűncselekmény, illetve más is felelősségre vonható-e az embercsempészés kapcsán. A három gyanúsítottal szemben lefolytatott nyomozást a múlt év végén befejezték a rendőrök, és az iratokat vádemelési javaslattal megküldték a Veszprémi Járási Ügyészség részére.


Borítókép: Illusztráció (Fotó: Tóth Imre/Hajdú-Bihari Napló)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.