Szentistván, Lucifer és Bodzaróza – ezeket a keresztneveket még mindig nem adhatjuk a születendő gyermeknek

A Legolász sem nyert. Tavaly sem.

Forrás: 24.hu2024. 01. 16. 15:39
baba, csecsemő, anya, gyermek
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szülők célja, hogy minél egyedibb nevet válasszanak, de olyan is volt már, hogy egy adott nevet a kérelmező szeretett volna levédetni, hogy csak az ő gyerekét hívhassák így. Magyarországon a leendő szülők immár 4570 névből válogathatnak, de úgy tűnik, ritka kreatív nemzet a magyar, mindig tudunk újat kitalálni. 

Katamari és Dzsánszu még mindig nem lehet a gyermek, bármennyire is küzdenek érte a szülők, de a Legolász és Galahad nevek sem kerültek fel az adható nevek listájára. Ugyanez a helyzet a Riley, az Aylin, a Fanny, a Sophia, a Wednesday, a Mayla, a Maya, a Myra, a Becky, a Rose, a Chloe és az Odette nevekkel, ugyanis van egy olyan szabály, hogy nevet csak a magyar helyesírás szabályai szerint lehet bejegyezni – írja a 24.hu.

Ezzel szemben a kérelmek nagy része idegen helyesírással írt névre vonatkozott, köztük nagy kedvenc a Noah és a Deniel, de volt, aki a Paul, Johann, Arthur, Hugo vagy éppen a Gerald nevet szerette volna anyakönyveztetni. Ugyanez igaz a William névre is. 

A portálnak Raátz Judit, a Nyelvtudományi Kutatóközpont tudományos főmunkatársa arról is beszélt, hogy tavaly is sokan akartak kettős nevet bejegyeztetni, inkább kevesebb, mint több sikerrel. Ilyen volt a Learóza, a Bodzaróza, a Larahella, a Zararóza vagy éppen a Lizamária. 

És persze előfordul néhány egészen egyedi kérelem is. Volt, aki Szentistvánnak szerette volna keresztelni a gyermekét, hogy mindig emlékezzen az államalapítóra, míg más éppen Jézusnak vagy Lucifernek nevezte volna el a gyermekét.

Borítókép: illusztráció

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.