Villamosok és trolik is áldozatául estek Karácsony járatritkításának

Vitézy Dávid szerint a közösségi közlekedés versenyképessége óriási érték Budapesten, amit nem szabadna így veszélyeztetni.

Forrás: Világgazdaság2024. 01. 24. 11:02
Hömpölygő embertömeg, tömött buszok – a BKK járatritkításának eredménye.
Forrás: Facebook/Vitézy Dávid
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Villamosok és trolik is ritkultak: a zéróemissziós elektromos közlekedési módok is megkapták a magukét a péntektől hatályba lépett BKK járatritkítási csomagban. 

Elvileg ugyan közel öt éve klímavészhelyzetet hirdettek, de ez a trolik és villamosok ritkításában nem akadályozta meg Budapest vezetését

– írta Vitézy Dávid szerdán a Facebookon

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) korábbi vezetője szerint a BKK friss bejelentése óta 53 járat ritkult és egy sem lett sűrűbb:

  • az Erzsébetvárost és Terézvárost kiszolgáló 70-es és 78-as trolibuszok, 
  • Zugló lakótelepeit kiszolgáló 80-as és 81-es trolibuszok, 
  • Zuglót és Erzsébetvárost felfűző 74-es trolibusz, 
  • Pestszentlőrinc és Kispest villamos gerincjárata, a kispesti lakótelepet is kiszolgáló 50-es.

Vitézy szerint a zuglói trolikon 23, a többi említett járaton 15 százalékkal csökkent a kapacitás. Karácsony Gergely főpolgármester csütörtökön még azzal indokolta a múlt péntektől hatályba lépő és 53 járatot érintő járatritkítási csomagot, hogy a home office-nak és a rugalmas munkabeosztásnak köszönhetően az átlagosnál kevesebben utaznak. 

Nehéz belátni, hogy a zuglói vagy kispesti lakótelepeken lenne az otthoni munkának a legnagyobb hatása, amely ekkora férőhely-kapacitás kivonását indokolná

– emelte ki a Facebook-posztjában. A közlekedési szakértő hozzátette, hogy a közösségi közlekedés versenyképessége óriási érték Budapesten, amit nem szabadna így veszélyeztetni.  

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Facebook/Vitézy Dávid)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.