Apor Vilmosról is megemlékeztek a kommunizmus áldozatainak emléknapján

Kiállítás nyílt a vértanú püspök emlékére.

2024. 02. 25. 10:14
A kommunizmus áldozatainak emléknapján Apor Vilmos vértanú püspökre emlékező kiállítás nyílt Leányfalun. Forrás: Facebook/Varga Mihály
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kommunizmus áldozatainak emléknapján Apor Vilmos vértanú püspökre emlékező kiállítás nyílt Leányfalun a Ravasz László-emlékházban – hívta fel a figyelmet Varga Mihály a közösségi oldalán.

Főhajtással és kegyelettel gondolunk a híveit védő püspökre, aki halála előtt az ellene vétkezőknek is meg tudott bocsátani.

– írta a pénzügyminiszter.

Apor Vilmos az 1945. március 28-án kezdődött győri ostrom során minden menekülőt befogadott, a Püspökvár pincéibe, utolsó szentmiséjét is itt tartotta. Március 30-án, miután megtagadta a fiatal nők kiadását, egy szovjet katona lelőtte. A püspököt három golyó érte, a halálos golyó a hasüregbe hatolt be. Apor Vilmost az ostromlott városon át hordágyon kórházba szállították, és petróleumlámpa fényénél megműtötték, de április 2-án, húsvéthétfőn hajnali egy órakor belehalt sérüléseibe, de még megbocsátott gyilkosának.

A vértanú püspök boldoggá avatását gyóntatója azonnal írásban kezdeményezte. Az eljárás 1946-ban indult meg, de 1949-ben fel kellett függeszteni, és csak 1989-ben folytatódhatott. Az előkészítés 1996-ban fejeződött be, a szükséges dokumentumokat győri látogatása alkalmával adták át II. János Pál pápának, aki imádkozott is Apor Vilmos sírjánál. 1997. november 9-én a pápa boldoggá avatta a római Szent Péter téren.

Borítókép: Varga Mihály az eseményen (Forrás: Facebook/Varga Mihály)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.