Eldőlt, mikor választja meg az új köztársasági elnököt a parlament

Bejelentést tett közösségi oldalán a Fidesz frakcióvezetője.

2024. 02. 23. 10:40
null
Budapest, 2023. november 21. Az Országgyûlés plenáris ülése 2023. november 21-én. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pénteki házbizottsági ülésen eldőlt a köztársasági elnök megválasztásának napja és rendje – jelentette be közösségi oldalán a Fidesz frakcióvezetője.

Kocsis Máté hozzátette: az államfőjelölt érvényes ajánlásához az összes képviselő ötödének aláírása szükséges, ami negyven főt jelent.

Emlékeztetett: az ellenzéki pártok ezúttal nem állítanak közös jelöltet, ahogy 2022-ben Róna Péter esetén tették.

Az LMP Hack Pétert, a Mi Hazánk Csath Magdolnát javasolta, ugyanakkor ezen frakciók nem rendelkeznek a jelöléshez szükséges számú képviselővel – szögezte le. Kocsis Máté hozzátette: a többi ellenzéki frakció jelezte, hogy nem kíván részt venni a köztársasági elnök megválasztásának folyamatában.

Tekintettel a ma reggeli házbizottságon elhangzottakra, az államfő megválasztására február 26-án kerül sor a magyar Országgyűlésben

– zárta bejegyzését a frakcióvezető.

Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, Kocsis Máté csütörtöki sajtótájékoztatóján Balatonalmádiban bejelentette, hogy Sulyok Tamást fogják jelölni köztársasági elnöknek. Az Alkotmánybíróság elnökét a miniszterelnök javaslatára támogatják a kormánypártok. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Kovács Tamás)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.