Életveszélyesre okoskodták ki az újlipótvárosi biciklisávokat Karácsonyék + fotók

Csaknem két tucat egyirányú utcát kétirányúsítottak a kerékpárosoknak a XIII. kerületben, de alaposan átgondolt tervezés és megvalósítás helyett olyan a végeredmény, mintha csak egy vödör sárga festékkel a hóna alatt indult volna a nagyvilágba a kivitelező. Ez kifejezetten veszélyes forgalmi helyzetek kialakulásához vezethet.

Forrás: Metropol2024. 02. 01. 7:56
Újlipótvárosi biciklisáv, veszélyes biciklisáv
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem két tucat fővárosi utcában fordították szembe a bicikliforgalmat az autósokkal írja a Metropol.

A jelentős forgalmú Angyalföldi utcában és a Visegrádi utca teljes hosszában kétirányú kerékpárutakat alakítottak ki. Az Ipoly utca is hasonló módon lett kétirányúsítva, mint például a Csata, Huba, Botond, Alig, Röntgen, Thurzó, Herzen, Bessenyei utcák szakaszai, valamint a Szent István park szervizútjain is szembefordították a bicikliseket az autóforgalommal.

Újlipótvárosi biciklisáv, veszélyes biciklisáv
Fotó: Metropol/Fügedi Richárd

 

Nem csak költséges, veszélyes is

Ezek a fejlesztések az utolsó lépései voltak a botrányok sorozatát kiváltó VEKOP-os támogatásból megvalósult programoknak, amelyek keretében több mint nyolcmilliárdot fordított a főváros kerékpáros fejlesztésekre.

Ennek csaknem egymilliárdos eleme volt a Kerékpárosbarát infrastrukturális fejlesztések Budapest II., III. és XIII. kerületében című projekt.

Az uniós fejlesztést Karácsony Gergelyék a főváros és a BKK közötti együttműködés keretében használták fel. A fejlesztések célja eredetileg ,,a forgalombiztonság-növelés megteremtése” lett volna a megvalósuló bicikliutakkal, sávokkal és jelekkel, de a szakmaiatlan fejlesztés sokkal inkább fokozta a balesetveszélyt.

Érdemes megemlíteni, hogy a VEKOP-os fejlesztéseket milyen botrányos módon sikerült kivitelezni. Emlékezetes, hogy a több mint hetvenezer lakosú Érd is hatalmas összegeket kapott fejlesztésekre, azonban a baloldali polgármester addig húzta-halasztotta ezeknek a megvalósítását, hogy kicsúsztak a határidőből. A pénzek és a projektek sorsa még kérdéses, a városvezetés pedig a kormányra mutogat.

Szembefordították a bicikliseket az autóforgalommal Fotó: Fügedi Richárd
Fotó: Metropol/Fügedi Richárd

 

Felháborodtak a lakók

– Engem az zavar, hogy amiről eddig azt hittem, hogy egyirányú, ott megjelenik egy bringás. Miért kell, én azt nem engedném meg, úgyis olyan szörnyen közlekednek mondta a Metropolnak egy környékbeli.

Hát egy hülyeség, ennyi. Itt nemrégen lett különben felfestve egy-két hete ez is, aztán mentek arra tovább

– háborgott egy másik lakó, aki maga is sokat biciklizik. Szerinte aki komolyan veszi ezeket a jelöléseket, és ott biciklizik szembe az autóforgalommal, azt könnyen elüthetik. Összességében pedig teljesen értelmetlennek tartja az egész munkát.

Borítókép: Újlipótvárosi egyirányúsított utca (Fotó: Metropol/Fügedi Richárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.