Feljelentették a kárpátaljai magyarok fenyegetőit

Magyarországon is nagy visszhangot keltett a halálos fenyegetések ügye.

2024. 02. 27. 20:03
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közösség elleni uszítás bűntett gyanúja és nemzetbiztonsági kockázat miatt feljelentést tettek a kárpátaljai magyarokat ért telefonos fenyegetések miatt – tudta meg a Magyar Nemzet. A közérdekű bejelentéseiről ismert Tényi István három hatósághoz fordult az ügyben, a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz, a Nemzeti Nyomozó Irodához és az Alkotmányvédelmi Hivatalhoz.

„Magyarok késhegyre!”, „Gyorsan meneküljetek, hazaárulók!”, „A magyarok paraziták!”, „Takarodás Ukrajnából!”, „Aki nem fut el, az lesz az első!”

– mint arról lapunk már beszámolt, ilyen üzeneteket kapott sms-ben és a Telegram internetes üzenetküldő csatornán keresztül hétfőn sok kárpátaljai magyar.

Az üzenetekben mindenhol ugyanaz a kép látható: Kárpátalja térképén áll egy csuklyás, maszkos rajzolt férfi, ukrán címerrel a mellkasán és egy méretes késsel a bal kezében, miközben Magyarország felé mutat, ahová tömegek menekülnek. Az alatta lévő feliratok már magyarul és ukránul vannak, vegyesen. A kés mindenhol visszatérő emoji, akárcsak a „k…rva takarodj” kifejezés is.

Forrás: Telegram

Az ukrán hatalomhoz közel álló újságírók szerint orosz provokációról van szó. Kárpátalja katonai kormányzósága orosz információs műveletnek minősítette az esetet, szerintük az ellenség ezzel próbálja egymásnak ugrasztani a helyben élő nemzetiségeket. Azt tanácsolják, hogy aki ilyen sms-t kap, blokkolja az üzenet küldőjét.

 Rövid tájékoztatójukban az elhatárolódásra és a bűnösök kézre kerítésének ígéretére már nem jutott hely.

Tényi István arra kérte az eljáró hatóságokat, vizsgálják meg, hogy fennáll-e nemzetbiztonsági kockázat az ügyben. „A vonatkozó rendelkezések alapján az ügy kivizsgálását, szükség esetén – az Alkotmányvédelmi Hivatal bevonásával – nyomozás megindítását, az esetleges elkövető felkutatását, illetve a bűncselekmény gyanújának megállapítását” kezdeményezte.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.