Megválasztották Sulyok Tamást köztársasági elnöknek

Az Országgyűlés elfogadta Novák Katalin lemondását.

2024. 02. 26. 15:58
Parlament Országgyűlés Sulyok Tamás
Fotó: Ladóczki Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országgyűlés titkos szavazáson megválasztotta Sulyok Tamást köztársasági elnöknek. A képviselők közül 147-en vettek részt a szavazáson, akik közül 134-en támogatták, hogy az Alkotmánybíróság elnöke legyen Novák Katalin lemondása után az új államfő. Sulyok Tamás március 5-én foglalja el a hivatalát.

Az eskütételt követően Sulyok Tamás fogadta Orbán Viktor miniszterelnök, Kövér László házelnök, valamint a kormánypárti és a jelen lévő ellenzéki frakcióvezetők gratulációját.

 

– Nem volna sem elegáns, sem helyénvaló, ha politikai beszédet mondanék 

– mondta megválasztása után Sulyok Tamás. 

A megválasztott államfő közölte, az életútja a jogi pálya bejárásáról szólt. Mint mondta, a jog szeretete és tisztelete határozza meg a szakmai és magánéleti pályáját. Sulyok köszönetet mondott a szüleinek, akik magyart és keresztényt akartak faragni belőle. Köszönetet mondott feleségének is, aki ötven éve áll mellette.

– A jog alapgondolata az emberi szabadság és jogegyenlőség biztosítása. Számomra minden hatalom csak a jog keretei között értelmezhető. Azt tudom ígérni, hogy a köztársasági elnöki székből is az alkotmányos alapjogok és értékek méltányos kiegyenlítésén fogok munkálkodni – fogalmazott a megválasztott köztársasági elnök. Szót ejtett arról is, hogy olyan Európát szeretne, ahol az értékek többet érnek az érdekeknél. Felhívta a figyelmet, hogy identitásunk szorosan kötődik ahhoz a hagyományos társadalmi környezethez, ami a Kárpát-medencében az elmúlt ezer évben kialakult.

– Az Alaptörvény értékrendje szerint, elveimhez hűen, jogászként kívánok működni. A kegyelmezések és a kitüntetések kapcsán a legszélesebb transzparencia híve vagyok 

– ismertette Sulyok Tamás.

Ezt megelőzően az Országgyűlés 196 igen szavazattal elfogadta Novák Katalin köztársasági elnök lemondását. Ezzel Kövér László házelnök látja el az új köztársasági elnök hivatalba lépéséig az államfői teendőket. Addig a házelnöki feladatokat Lezsák Sándor alelnök végzi el, amiről a parlament 162 szavazattal döntött.

_CZ_2876
Parlament Országgyűlés Sulyok Tamás
Fotó: Kurucz  Árpád

A képviselők döntöttek arról, hogy Csath Magdolna államfői jelölése érvénytelen. A szabályok szerint ahhoz, hogy egy államfőjelölt érvényes jelölt legyen, 40 országgyűlési képviselő ajánlása szükséges, azonban Csath Magdolna jelölését csak a Mi Hazánk hatfős frakciója támogatta.

Ezután a képviselők titkos szavazáson voksoltak a köztársasági elnök személyéről.

A DK, a Momentum, a Párbeszéd, a Jobbik és az MSZP képviselői látványosan kivonultak az ülésteremből, amikor az Országgyűlést vezető Latorcai János alelnök köszöntötte Sulyok Tamást és vendégeit. A parlamentben megjelent Schmidt Pál és Áder János volt köztársasági elnök is. Az LMP és a Mi Hazánk frakciója a jelek szerint részt vesz a választás folyamatában. 

Parlament Országgyűlés
Itt még szinte teljes a létszám, de a baloldal legtöbb pártja kivonult, amikor Sulyok Tamást köszöntötték. Fotó: Ladóczki Balázs

A titkos szavazáshoz a képviselők a parlament egyik folyosóján vehettek át szavazólapokat, amin leadhatták szavazatukat a köztársasági elnök személyét illetően. A szavazás után a megválasztott köztársasági elnök ünnepélyesen letette a hivatali esküt.

 

Borítókép: Sulyok Tamás már a parlamentben (Fotó: Ladóczki Balázs)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.