Hatvan éve állt szolgálatba az „NDK csodamentő” + képek

A Robur rohamkocsik az 1970-es évekig, a Mercedesek elterjedéséig szolgáltak.

2024. 02. 16. 14:09
Robur rohamkocsi, mentőautó, mentő Forrás: Facebook/Országos Mentőszolgálat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatvan éve állt szolgálatba az „NDK csodamentő” – hívta fel a figyelmet az Országos Mentőszolgálat a közösségi oldalán.

Új típusú, méreteiben rendkívül impozáns járművel gyarapodott az Országos Mentőszolgálat rohamkocsi-parkja 1964-ben. Az első Robur mentőautó betegterét a Medicor Művek gépjárműveket átalakító részlegében Aradi László tervezőmérnök tervei alapján alakították ki, a jármű karosszériájának átalakítását, a hátsó ajtók beépítését már korábban elvégezték. A gyakorlati kivitelezés dr. Felkai Tamásnak, a rohamkocsi-szolgálat főorvosának szakmai útmutatása alapján történt, a megkülönböztető hang- és fényjelzést pedig utólag a Mentőszolgálat munkatársai helyezték el a gépkocsin – emlékeztetnek. Hozzátették: a többi Robur mentőautó már az Országos Mentőszolgálat belső, házilagos átalakításában, a Markó utcai szerelőműhelyben készült el.

Forrás: Facebook/Országos Mentőszolgálat

A Robur LO 2500-as típusú, 3346 köbcentis és hetven lóerős rohamkocsik az 1970-es évekig, a Mercedesek elterjedéséig futottak

– emelték ki. Hozzátették: a tekintélyt parancsoló, de gyengébb motorteljesítményű Roburok emelhető-állítható hordágyukkal, nívósan kivitelezett fiókos szekrénysorukkal és kézmosócsappal ellátott komfortos betegterükkel a maguk idején ideális darabjai voltak a rohamkocsi-szolgálatnak.

Forrás: Facebook/Országos Mentőszolgálat

A kultikus mentőautó ma is megtekinthető a Kresz Géza Mentőmúzeum veterángarázsában – hívták fel a figyelmet.

 

Borítókép: A Robur rohamkocsi (Forrás: Facebook/Országos Mentőszolgálat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.