Régóta várt gyógyszer lesz újra kapható a patikákban

Az átmeneti ellátási zavar elhárult.

Forrás: Mandiner2024. 02. 15. 21:42
fájdalomcsillapító
Először természetes módszerekkel érdemes próbálkozni Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs pontos adat arról, hogy pontosan hány cukorbeteg van hazánkban, számuk azonban nagyjából másfél millió lehet. A Magyar Diabetes Társaság felmérése szerint 2001 és 2014 között fokozatosan nőtt a cukorbetegek száma Magyarországon, 2007-től kezdődően azonban az újonnan felismert betegek száma jelentősen csökkent, így a cukorbetegség összesített előfordulásának emelkedése fokozatosan lelassult, majd megállt – hívta fel a figyelmet a Mandiner. Hozzátették: fontos megjegyezni azt is, hogy sok tízezren vannak olyanok, akik nem tudnak arról, hogy problémájuk lenne, ugyanis a 2-es típusú cukorbetegség leggyakrabban nem okoz tüneteket. 

 

Gyógyszer van rá, csak nem kapható

A diabéteszben és inzulinrezisztenciában szenvedő betegek számára már régóta kapható többféle gyógyszer a patikákban, melyek természetesen vénykötelesek, azonban sokat javítanak az egyén állapotán. Az egyik legnépszerűbb vényköteles gyógyszer az Adimet XR tabletta, melyből van 500 és 1000 mg-os verzió is, 

előbbi súlyos hiánycikk lett az elmúlt hetekben, hónapokban,

a legnagyobb gyógyszertárakban sem volt belőle, és az ott dolgozó gyógyszerészek nem is tudták megmondani, mikor érkezik legközelebb – hívták fel a figyelmet.

Az Adimet a többi hasonló gyógyszerhez hasonlóan metformin-hidrokloridot tartalmaz, amely segít stabilizálni a vércukorszintet, amikor a diéta és a testmozgás már nem elegendő. A készítménynek köszönhetően a szervezet a normál módon használja fel a cukrot, így a szedése során akár kismértékű fogyás is elérhető, azonban elsősorban a vércukorszint normalizálására szolgál – ismertetik. 

 

Mikor lesz újra kapható?

A jó hír, hogy a gyógyszert már nem sokáig kell nélkülözni, ugyanis a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ szerint az átmeneti ellátási zavar elhárult. A Mandiner megkeresésére elárulták, hogy a forgalmazó tájékoztatása szerint az Adimet XR retard tabletták minden hatáserőssége és kiszerelése rendelhető lesz. 

A nagykereskedői kiszállítások elkezdődnek, így várhatóan a hét végére elérhetőek lesznek a gyógyszertárakban az Adimet XR készítmények

– közölték.

 

Nem csak a cukorbetegek érintettek

A cukorbetegek mellett az inzulinrezisztenciával szenvedők azok, akik különösen megsínylették az Adimet-hiány következményeit. Kempler Péter, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinika munkatársa egy korábbi interjúban beszélt arról, hogy az inzulinrezisztencia során nem hat megfelelően az inzulin, amit a szervezet fokozott inzulintermeléssel próbál ellensúlyozni. Kempler Péter szerint akkor alakul ki a 2-es típusú diabétesz, ha az évek során már nem képes azt pótolni a szervezet. 

 

Egyre több a cukorbeteg

A Központi Statisztikai Hivatal szerint világszerte 537 millió felnőtt él cukorbetegséggel, 

figyelmeztetésük szerint számuk 2045-re 700 millióra emelkedhet. 

Az adataik szerint több mint 1,2 millió gyermek és serdülő (0–19 éves) él 1-es típusú cukorbetegséggel. Úgy fogalmaztak, a becslések szerint a cukorbeteg felnőttek 36 százaléka nem diagnosztizált. A cukorbetegek többsége világszinten az alacsony és közepes jövedelmű országokban él, és várhatóan itt növekszik majd leginkább a létszámuk – írják.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.