Hétfőn tárgyalják az óvodai gyermekhalál ügyét a bíróságon

Három gyermek alatt kidőlt a játék, és rájuk zuhant: egyikük belehalt sérüléseibe.

2024. 02. 03. 10:42
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hatvani Járásbíróság hétfőn tart előkészítő ülést, amelyben M. I. és társa halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége vádjával áll bíróság elé. Bár az Egri Törvényszék honlapján közzétett tárgyalási jegyzék nem tartalmazza, a HEOL tudomása szerint a csányi óvodában 2019. szeptemberben bekövetkezett tragédia miatt indult eljárás jutott el mára oda, hogy előkészítő ülést tartsanak. Amennyiben itt a terheltek a felelősségüket a váddokumentumban leírtak szerint elismerik, valamint lemondanak a tárgyaláshoz való jogukról, akár ítélet is születhet.

Három gyermek alatt kidőlt a játék, és rájuk zuhant. Egyikük belehalt sérüléseibe. Forrás: Magyarország Ügyészsége

A vádirat szerint az elsőrendű vádlott a község polgármestereként tevékenykedett, míg a másodrendű terhelt a községben működő óvoda vezetője volt. Az óvodában, az udvaron játszótér is volt, a több, fából készült játék között egy mászóka is.

Az óvodában, az udvaron található köteles mászókára három gyermekkorú sértett is felment, ám hármójuk súlya alatt a játék kidőlt és rájuk zuhant. 

Két gyerek a baleset következtében 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett el, azonban a harmadik apróság a rázuhanó mászókától életveszélyes sérüléseket szenvedett, ami a gyermek halálához vezetett. A  játékok 2011-ben elvégzett kötelező felülvizsgálata megállapította, hogy közülük a mászóka balesetveszélyes. Ilyen esetben a hatályos jogszabályok szerint az üzemeltetőnek – ez esetben a polgármesternek – ki kell javíttatnia az eszközt vagy el kell bontatnia, és ennek elvégzéséig gondoskodnia kell arról, hogy azt ne használják. 

Ezt a településvezető elmulasztotta, majd a vádlottak tudtával a játékot 2013 nyarán áthelyezték, eltávolítva a mászóka létráját, amely az eszköz stabilitását is biztosította. 

Így akkortól a szerkezetet csupán két földbe ásott, impregnálatlan fenyőgerenda tartotta helyzetben. A balesetveszélyes játékot a gyerekek az óvodavezető engedélyével a továbbiakban ilyen állapotban használták, miközben a tartógerendák föld alatti részei elkorhadtak.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.