Adorján , Adrián 2024. március 5.
logo

Taurus-botrány: terrorizmussal vádolja a Nyugatot Oroszország

Hivatalosan is lemondott Novák Katalin

Gábor Márton
2024.02.12. 13:09 2024.02.12. 14:34
Hivatalosan is lemondott Novák Katalin

A leköszönő államfő hivatalosan is tájékoztatta az Országgyűlést a lemondási szándékáról. Az erről szóló nyilatkozata hétfőn jelent meg a parlament honlapján, de a dokumentumot vasárnapi, azaz február 11-i dátummal nyújtotta be az Országgyűlésnek. 

Amint arról már lapunk is beszámolt, az Országgyűlés a lemondástól számítva tizenöt napon belül kérheti a köztársasági elnököt, hogy elhatározását újból fontolja meg. Ha a köztársasági elnök az elhatározását írásbeli nyilatkozatával fenntartja, az Országgyűlés a lemondás tudomásulvételét nem tagadhatja meg. 

 

A második paragrafus szerint a köztársasági elnök megbízatása a lemondó nyilatkozatban megjelölt, a tizenötödik napnál nem korábbi időpontban, ennek hiányában az Országgyűlés elfogadó nyilatkozata meghozatalának napján, elfogadó nyilatkozat hiányában az annak meghozatalára nyitva álló határidő eredménytelen elteltével szűnik meg. 

Ha a köztársasági elnök megbízatása valamely okból idő előtt megszűnik, az új köztársasági elnök hivatalba lépéséig a köztársasági elnöki jogkört az Országgyűlés elnöke gyakorolja. 

A köztársasági elnök helyettesítése idején az Országgyűlés elnöke képviselői jogait nem gyakorolhatja, és helyette az Országgyűlés elnökének feladatát az Országgyűlés által kijelölt alelnök látja el.

Ez azt jelenti, hogy az új köztársasági elnök megválasztásáig Kövér László házelnök lesz majd az államfő helyettesítője.

Novák Katalin szombat délután jelentette be a lemondását, miután saját megfogalmazása szerint hozott egy olyan kegyelmi döntést, amely sokakban békétlenséget és értetlenséget váltott ki. Emellett a szombati beszédében jelezte, hogy a kegyelmezési jogkört tartja mind közül talán a legérzékenyebbnek.

Borítókép: Novák Katalin (Fotó: MTI/Sándor-palota)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.