Hivatalosan is lemondott Novák Katalin

A köztársasági elnök benyújtotta lemondását az Országgyűlés elnökének.

2024. 02. 12. 13:09
Borítókép: Novák Katalin (Fotó: MTI/Sándor-palota)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A leköszönő államfő hivatalosan is tájékoztatta az Országgyűlést a lemondási szándékáról. Az erről szóló nyilatkozata hétfőn jelent meg a parlament honlapján, de a dokumentumot vasárnapi, azaz február 11-i dátummal nyújtotta be az Országgyűlésnek. 

Amint arról már lapunk is beszámolt, az Országgyűlés a lemondástól számítva tizenöt napon belül kérheti a köztársasági elnököt, hogy elhatározását újból fontolja meg. Ha a köztársasági elnök az elhatározását írásbeli nyilatkozatával fenntartja, az Országgyűlés a lemondás tudomásulvételét nem tagadhatja meg. 

 

A második paragrafus szerint a köztársasági elnök megbízatása a lemondó nyilatkozatban megjelölt, a tizenötödik napnál nem korábbi időpontban, ennek hiányában az Országgyűlés elfogadó nyilatkozata meghozatalának napján, elfogadó nyilatkozat hiányában az annak meghozatalára nyitva álló határidő eredménytelen elteltével szűnik meg. 

Ha a köztársasági elnök megbízatása valamely okból idő előtt megszűnik, az új köztársasági elnök hivatalba lépéséig a köztársasági elnöki jogkört az Országgyűlés elnöke gyakorolja. 

A köztársasági elnök helyettesítése idején az Országgyűlés elnöke képviselői jogait nem gyakorolhatja, és helyette az Országgyűlés elnökének feladatát az Országgyűlés által kijelölt alelnök látja el.

Ez azt jelenti, hogy az új köztársasági elnök megválasztásáig Kövér László házelnök lesz majd az államfő helyettesítője.

Novák Katalin szombat délután jelentette be a lemondását, miután saját megfogalmazása szerint hozott egy olyan kegyelmi döntést, amely sokakban békétlenséget és értetlenséget váltott ki. Emellett a szombati beszédében jelezte, hogy a kegyelmezési jogkört tartja mind közül talán a legérzékenyebbnek.

Borítókép: Novák Katalin (Fotó: MTI/Sándor-palota)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.