Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték Fekete-Győr Andrást

A két momentumos politikus pirotechnikai eszközökkel dobálta meg a rendőröket.

2024. 02. 12. 12:36
null
Borítókép: Fekete-Győr András a vádlottak padján (Fotó: Teknős Miklós)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Másodfokon

egy év börtönbüntetésre ítélték Fekete-Győr Andrást, a Momentum korábbi elnökét 

a 2018-as „rabszolgatörvény” elleni demonstráción eldobott füstgránát és az azt követő lökdösődés miatt. A büntetést a bíróság két év próbaidőre felfüggesztette. Szarvas Koppány Bendegúz, a párt másik tagja esetében maradt a felfüggesztett szabadságvesztés.

Ismert,

 a két liberális politikus 2018 decemberében az Országház előtt tartott tüntetésen a rendőrökre támadt.

 A vád szerint Szarvas Koppány Bendegúz a rendezvény alatt meggyújtott egy pirotechnikai eszközt és a Parlament épületét biztosító rendőrök felé dobta, amikor még füstölgött. Másnap 

a két politikus ismét megjelent a Kossuth téren, mindketten meggyújtottak majd a rendőrök felé dobtak pirotechnikai eszközöket.

A Hír TV felidézte, az elsőfokú ítélet felmentette a két momentumos politikust, de az ügyészség súlyosításért fellebbezett. Az ügyészség képviselője kérte, hogy Szarvas Koppány Bendegúzt és Fekete-Győr Andrást is mondja ki bűnösnek a törvényszék csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt, és ítélje őket felfüggesztett szabadságvesztésre. A védők beszéde után ismét az utolsó szó jogán szólalhatott fel a két vádlott, elsőként Szarvas Koppány Bendegúz mondta el, hogy nem ártott senkinek, és ilyen a szándékában sem állt. 

Fekete-Győr András hozzátette, hogy ő csak a véleménynyilvánítás szabadságával élt, amikor részt vett a tüntetésen.

A másodfokú tárgyaláson a Fővárosi Törvényszék ítélete szerint mindkét vádlott hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt bűnös. Fekete-Győr Andrást egy év börtönbüntetésre ítélték, ezt azonban két év próbaidőre felfüggesztette a tanács. Szarvas Koppány Bendegúz esetében a jogi minősítést változtatta meg a törvényszék az elsőfokú végzéssel szemben, így maradt a felfüggesztett szabadságvesztés.

Az ítélet nem jogerős, 

Fekete-Győr András védőjével együtt már fellebbezett a döntés ellen,

 így az ítélőtáblán folytatódik az ügy.

 

Borítókép: Fekete-Győr András a vádlottak padján (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.