Így biztonságos a túra a Bükkben, a Mátrában, csontdermesztő időben is

Az aktív élet egyik legnépszerűbb gyakorlati elfoglaltsága a túrázás, ám nem szabad megfeledkezni arról, hogy számtalan veszély leselkedhet a felkészületlen túrázókra, főleg hideg, zord időjárás esetén.

Forrás: HEOL, Facebook2024. 02. 03. 15:21
Bükk, Mátra, túrázás, illusztráció
úrázás gyermekkel Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság osztotta meg az Aktív Magyarország posztját, melyben felsorolják, mire kell odafigyelni, ha havas tájakon kirándulnánk– szúrta ki cikkében a Heves Vármegyei Hírportál.

 

Legyen akár rövid, akár hosszú túra, elengedhetetlen a megfelelő felszerelés

Maximum olyan vastag zoknit húzzanak fel a lábra, amelyben még könnyen tudják mozgatni lábujjukat. Emellett mindig olyan öltözetet válasszanak, amely rugalmas anyagból készült és a rétegek miatt könnyű benne a mozgás – írják. Az útmutatóban kiemelték, hogy 

a hátizsákban mindig legyen megfelelő mennyiségű folyadék, táplálék, feltöltött mobiltelefon, kötszer, ragtapasz és gyógyszerek, tűzgyújtó eszköz. 

Télen a fölfelé haladáskor érdemes többször megállni, így elkerülhető az intenzív izzadás és az azzal járó hőveszteség. Téli időszakban a megizzadt test gyorsan képes kibillenni a kényelmes komfortzónából. A hirtelen sötétedés miatt télen gyakoriak az eltévedt túrázóktól érkező segélyhívások. Ilyen esetekre fontos, hogy legyen nálunk tűzgyújtó eszköz, ám körültekintően használjuk, ugyanis tüzet csak kijelölt pontokon, kövekkel jól körbehatárolva lehet gyújtani – emelik ki.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.