Kiderült, mikor lesz új köztársasági elnöke Magyarországnak

Hamarabb, mint a legtöbben gondolnák.

Forrás: Világgazdaság2024. 02. 13. 17:29
NOVÁK Katalin
Budapest, 2024. február 10. A Sándor-palota által közreadott képen Novák Katalin köztársasági elnök nyilatkozatot tesz a Sándor-palotában 2024. február 10-én. Novák Katalin lemondott az államfői tisztségről. MTI/Sándor-palota Fotó: Sándor-palota
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a valódi jelöltek kilétéről csak találgatások vannak, azt a kérdést már könnyebb megválaszolni, hogy mikor választhatják meg Novák Katalin utódját – írja a Világgazdaság a Hír TV Napi Aktuális című műsora alapján, ahol Zsigó Róbert, a Fidesz országgyűlési frakcióvezető-helyettese elmondta, hogy az államfő megválasztásának megvan a törvényileg szabályozott rendje. 

Emlékeztetett, hogy Novák Katalin hivatalosan, írásban február 11-én nyújtotta be a lemondását az Országgyűlésnek, amelyről a magyar parlamentnek 15 napon belül döntenie kell. 

Ahhoz ugyanis, hogy Novák Katalin lemondása érvényes legyen, az Országgyűlésnek azt el kell fogadnia. 

A Ház egyébként 15 napon belül kérheti a köztársasági elnöktől, hogy fontolja meg az elhatározását, de ha a köztársasági elnök továbbra is távozni akar, az Országgyűlésnek tudomásul kell vennie a lemondást. 

Zsigó Róbert rámutatott, hogy a parlament a tavaszi ülésszak kezdetén, egészen pontosan 

február 26-án dönt a dologról. 

Zsigó Róbert továbbá arra is felhívta a figyelmet, hogy az Országgyűlésnek innentől számítva harminc napon belül kell köztársasági elnököt választania.

Úgyhogy a mai rendes menetrend szerint márciusra új köztársasági elnöke, új államfője lehet Magyarországnak

– közölte a Fidesz országgyűlési frakcióvezető-helyettese.

Emlékeztetnek arra is, hogy a köztársasági elnököt az Országgyűlés választja meg szavazással. Először, a voksoláskor kétharmados többséggel lehet elnököt választani, azonban, ha ez nem sikerülne, másodszorra már egyszerű többség dönt. A két szavazást két napon belül kell megtartani. Köztársasági elnököt öt évre választanak Magyarországon, a megbízatás csak egyszer hosszabbítható meg, szintén öt évvel. Ez azt jelenti, hogy maximum tíz évig lehet valaki államfő Magyarországon.

Borítókép: Novák Katalin (Fotó: MTI/Sándor-palota)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.