Kínos magyarázkodásában Schiffer Andrásról is valótlant állított Márki-Zay Péter

Önmagának ellentmondó, zavaros magyarázkodásában Márki-Zay Péter előbb cáfolni próbálta, hogy Soros György finanszírozta volna a baloldal 2022-es választási kampányát, majd bagatellizálta az amerikai spekuláns szerepét, hobbiprojektnek nevezve, ha mégis adott „néhány millió” dollárt. Az MZP Őszintén című YouTube-videójában a hódmezővásárhelyi polgármester beleszállt Schiffer Andrásba, mert a jogász, volt parlamenti képviselő ironizálva beszél a mikroadományokról, és Márki-Zay szerint nyugati összeesküvést emleget. Schiffer erre lapunknak egyértelművé tette, hogy soha nem beszélt összeesküvésről, azonban a kezdetektől hiteltelennek tartja a mikroadományokról szóló magyarázkodást.

2024. 02. 06. 16:30
null
20220312 dunaharaszti marki zay peter kampanyol havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét zavaros magyarázkodást adott elő Márki-Zay Péter az MZP Őszintén című YoTube-videójában, amelyben jelentékteleníteni próbálta Soros György szerepét az Action for Democracy (A4D) nevű szervezeten keresztül a hazai baloldal finanszírozásában. Az előzményekről tudjuk, hogy az amerikai alapítású A4D vezetői a napokban közzétett videókban ismerték el, hogy Soros György támogatta a szervezetet, és ezen keresztül finanszírozhatta a baloldal 2022-es kampányát.

Az X felületén megjelent és rohamosan terjedő felvételeken olyan, a spekulánshoz közel álló személyek mesélnek gyanútlanul minderről, mint Kati Marton, Wesley Clark tábornok vagy éppen Korányi Dávid, az A4D igazgatója, Karácsony Gergely korábbi főtanácsadója.

Márki-Zay Péter vezeti azt a Mindenki Magyarországa Mozgalom nevű szervezetet, amely az A4D által becsatornázott Soros-dollárokból 1,8 milliárd forintnak megfelelő összeget kapott a 2022-es választási kampányban, ezért is érdekes, hogy a nyilvánosságra került videófelvételek ellenére kételkedik abban, hogy a spekulánstól származna a pénz. A hódmezővásárhelyi polgármester ugyanakkor azt is állítja, hogy néhány millió dollár nem jelentős összeg, ha Soros vagy az amerikai kormányzat meg akarta volna buktatni az Orbán-kormányt, akkor egészen más módszereket alkalmaznak, és már börtönben lenne a magyar miniszterelnök. A döbbenetes kijelentések egyúttal teljes zavarodottságra is utalnak, hiszen közben önmagának is ellentmondott a videóban, amikor úgy fogalmazott: „...ez a pénz lehet lelkes amerikai magyaroknak a támogatása, akár Soros Györgynek a hobbiprojektje is lehet…” 

A hárommilliárd forintos „hobbiprojekt” említése mellett Márki-Zay beleszállt Schiffer Andrásba is, mert szerinte a jogász, egykori parlamenti képviselő a mikroadományozó kifejezést ironikusan használva „valamiféle nyugati összeesküvést sejtet”. Majd gúnyolódva úgy folytatta: „nem tudom, hogy kire gondol ezalatt, Sorosra, a szabadkőművesekre, vagy az Egyesült Államok kormányára, ez nem derül ki, de mindenesetre Schiffernek ez a mikroadományozó gúnyos kifejezése az ő állításai szerint valami sötét háttérhatalom, ami próbál a magyar politikába beavatkozni.” 

Schiffer András meglepődve reagált lapunknak Márki-Zay szavaira, hangsúlyozva, hogy soha nem beszélt háttérhatalomról. Ugyanakkor a mikroadományokról szóló magyarázatot már a baloldal külföldi támogatási botrányának napvilágra kerülésekor hiteltelennek ítélte, ezért valóban ironizálva használja a kifejezést azóta is. A polgármester nyilatkozatáról Schiffer András többet nem is akart mondani, csak annyit fűzött hozzá, hogy a neve előtt a dr. nem orvosi, hanem jogi végzettséget jelöl. 

Borítókép: Márki-Zay Péter (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.