Megint terjed a lepkehimlő, de kell-e rá gyógyszert szedni?

Már a tünetek jelentkezése előtt fertőz.

Forrás: Infostart2024. 02. 26. 12:17
Food,Allergy,In,A,Young,Child,On,The,Cheeks,,kislány, gyermek, himlő, lepkehimlő, kiütés
2210768541 Fotó: Savicic
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lepkehimlő gyakori vírusfertőzés az óvodások körében, és általában nem jár súlyos tünetekkel – mondta az InfoRádióban Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

A betegsége onnan lehet a legegyszerűbben felismerni, hogy hogy a két orcán kiütések jelennek meg, de néha még az orrnyergen is feltűnhetnek, innen is kapta a nevét is, a pirosodás ugyanis egy pillangót formál. Figyelmeztetett: ha a bőrből nem kiemelkedő, apró elemű kiütéseket talpasztalunk testszerte, akár a végtagokon, jó eséllyel lepkehimlős a gyermek.

Megjegyzi, hogy sokszor megesik, hogy a lepkehimlőt összetévesztik a csalánkiütéssel, azonban az utóbbi sokkal jobban viszket, hiszen az allergiás reakciónál erőteljesebb tünetek jelentkeznek. Ezzel szemben a lepkehimlőnek általában kevés tünete van, a kiütések megjelenése előtt néhány nappal hőemelkedés jelentkezhet, előfordulhat láz, enyhe vírusos panaszokkal, de ezek nem mindig feltűnők.

Hozzáfűzte, a betegség súlyosabb lefolyása nagyon ritka, viszont jó tudni, hogy már a tünetek jelentkezése előtt fertőz, ezért van az, hogy sorban jelentkezhet egy-egy óvodás csoport tagjain, ha egyikük már elkapta. 

Megjegyezte azt is, hogy a betegség általában gyógyszeres terápia nélkül elmúlik, de ha egyéb tünetek is jelentkeznek, akkor mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni.

 

Borítókép: illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.