Nagyot változik az egynapos autópálya-matrica

Az Építési és Közlekedési Minisztérium oldalán nemrég megjelent rendeletmódosítás tervezete részletezi az egynapos autópálya-matricák bevezetését, beleértve az árat és az érvényességi időt.

Forrás: Mandiner2024. 02. 14. 8:29
null
Babarc, 2018. december 26. Az M6-os és az M60-as autópálya mohácsi csomópontja Babarc közelében 2018. december 26-án. MTI/Sóki Tamás Fotó: Sóki Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Heteken belül megváltozik az egynapos sztrádamatricák érvényességének ideje – számolt be róla a Mandiner a Totalcar cikke nyomán.

Az egynapos sztrádamatricákról szóló rendeletmódosítás hamarosan hatályba léphet, és a tervezet szerint nem a vásárlástól számított 24 órára fog vonatkozni, hanem az adott napon 0 órától 24 óráig lesz érvényes.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium rendeletmódosítás-tervezete részletezi az egynapos autópálya-matricák bevezetését, beleértve az árat és az érvényességi időt. 

Ez alapján az egynapos matrica ára több mint ötezer forint lesz.

A tervezet szerint az egynapos matricáért az éves országos matrica árának kilenc százalékát kell fizetni. Az idei évben a motorok és a maximum hétszemélyes személyautók esetében az éves matrica ára 57 260 forint, tehát az egynapos matrica ára 5150 forint. A 3,5 tonnánál könnyebb kisbuszok és kisteherautók esetében az éves matrica ára 81 280 forint, tehát az egynapos matrica ára 7310 forint lesz – írták.

A korábbiakban nem volt egyértelmű, hogy az egynapos matrica érvényessége a megváltástól számított 24 órára vagy egy adott naptári napra vonatkozik-e. A tervezet szerint az utóbbi lesz a megoldás.

Így ha valaki április 15-én 13 óra 48 perckor vásárolja meg az egynapos matricát, akkor az csak április 15-én érvényes, nem pedig április 16-án 13 óra 47 perc 59 másodpercig. A tervezet értelmében a módosítás március 1-jén lép életbe, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy már márciustól elérhető lesz az egynapos matrica.

A  jogszabály-módosításban ugyanis az szerepel, hogy a megállapított árat a NÚSZ Zrt. a honlapján közzéteszi. A közzététel és a hatálybalépés között legalább harminc napnak el kell telnie. Az egynapos ár még nem jelent meg a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) weboldalán, így elképzelhető, hogy késésben vannak a tervezett március 1-i megjelenéssel.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.