Sorra érik a támadások a postásokat

Nemrég Szolnokon egy elhaladó gépkocsiból gumilövedékkel lőttek meg egy kézbesítőt.

2024. 02. 28. 11:34
Budapest, 2023. november 17. A nemzeti konzultáció kérdõíveit kézbesíti egy postás Budapesten 2023. november 17-én. A Szuverenitásunk védelmérõl címet viselõ konzultáción a kormány tizenegy kérdésben kéri ki az emberek véleményét. MTI/Kovács Attila Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt évben sajnálatosan nőtt a postai dolgozók elleni erőszakos cselekmények száma, ezért a Magyar Posta kiemelt figyelmet fordít a munkatársai védelmére, különösen a kézbesítők biztonságára. A vállalat egyúttal a lakosság együttműködését is kéri  a dolgozók biztonsága érdekében – tette közzé a társaság.

A Világgazdaság írta meg, hogy a Magyar Posta a nagy összegű készpénzkifizetések idején a kézbesítők elleni támadásokkal kapcsolatos biztonsági kockázat növekedésével számol, és fokozott figyelmet fordít a kézbesítők testi épségének védelmére. 2023-ban több mint hetven alkalommal fordult elő erőszakos cselekmény, fenyegetés, garázdaság kézbesítő postai dolgozó sérelmére. Az idén februárban Szolnokon egy elhaladó gépkocsiból gumilövedékkel lőttek meg egy kézbesítőt. A támadók elhajtottak, az ügyben a Magyar Posta feljelentése alapján már folyamatban van a rendőrségi nyomozás. A bántalmazások döntő hányada kézbesítéssel kapcsolatos konfliktusból adódik.

A társaság a dolgozói biztonsága érdekében folyamatosan fejleszti biztonságtechnikai eszközeit és rendszeresen tréningezi munkavállalóit, hogy adott esetben kellő lélekjelenléttel és felkészültséggel kezeljék a konfliktusokat.

A kézbesítők PDA-készülékein segélyhívó funkció aktiválható, amellyel támadás, rosszullét vagy baleset esetén azonnal segítség hívható. A készülék GPS-helymeghatározó rendszerével meghatározott pozícióadatok alapján a pontos címre irányítható a rendőrség, szükség esetén a mentők. A sértettek a Postakürt Alapítvány támogatására is számíthatnak. A kézbesítők által vitt készpénzt speciális, pénzfestés elvén működő, támadás esetén a pénzt használhatatlanná tevő pénztárca védi.

A posta 2024-ben bűnmegelőzési célú kommunikációs kampányt is indít a lakosság körében annak tudatosítására, hogy a postásokat közfeladatot ellátó személyként fokozott büntetőjogi védelem illeti meg. A kiemelt kockázatú időszakokban a rendőrség járőrei és a polgárőrök is kiemelt figyelmet fordítanak a kézbesítőkre és a posták környékére. Ennek köszönhetően a postások sérelmére elkövetett bűncselekmények tettesei gyorsan rendőrkézre kerülnek.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Kovács Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.