Következő mérkőzések
Szlovénia
15:002024. június 20.
Szerbia
Dánia
18:002024. június 20.
Anglia

Vasszigorral fogják ellenőrizni, hogy minden tanár és óvónő megkapja-e a béremelést

Szigorú felügyelettel fog végbemenni a pedagógusok bérnövelése: amennyiben a fenntartó intézmény trükközni próbál, jelentős büntetésre számíthat.

Forrás: MTI2024. 02. 02. 11:03
tanár, pedagógus
Fotó: pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az államkincstár fogja ellenőrizni, hogy a fenntartók a pedagógusok béremelésére kapott teljes összeget arra is fordítsák – hívta fel a figyelmet a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a köztelevízióban. Rétvári Bence hangsúlyozta: 

amelyik intézményfenntartó nem így tesz, le fog bukni.

Szavai szerint nem lehet semmiféle trükk, bűvészkedés, oda kell adni az iskolákban, óvodákban dolgozóknak a teljes bértömeget, ellenkező esetben a fenntartónak büntetőkamattal együtt kell visszafizetnie az összeget.

A költségvetésben 340 milliárd forintos béremelési alapot hoztak létre, amiben egy cent európai uniós támogatás sincs, és ezt teljes egészében a pedagógusok béremelésére kell fordítani. 

– szögezte le a miniszter. Hozzátette: ugyanakkor a jelzések szerint volt, ahol „valamilyen hiba csúszott” ebbe. Mint mondta, van hatszáz magánfenntartó, az óvodákat pedig önkormányzatok tartják fenn. Persze adminisztratív nehézségek adódhatnak, de azokat nagyon gyorsan korrigálni kell – mondta Rétvári Bence.

Leszögezte, a kormány célja az, hogy minél előbb a pedagógusoknál legyen a bér, „ha már ilyen régóta várják”. Az értesítőt január 30-ig mindenkinek meg kellett kapnia, és jövő hétfőn érkezhet az érezhetően megemelt fizetés.

A Nemzeti Pedagógus Kar pontos táblázatot tett közzé. A tankerületek adatai alapján a Pedagógus I. fokozatban a megemelt átlagfizetés 601 992 forint, a II. kategóriában 679 135 forint, egy átlagos iskolaigazgató pedig 1 018 403 forintot keres januártól – emlékeztetett az államtitkár.

Mint mondta, nagyon régi célja a kormánynak egy ilyen érzékelhető béremelés, és ha a magyar baloldal és a szakszervezetek nem akadályozzák Brüsszelben, hogy megtörténjen, akkor korábban el tudott volna indulni ez a program. 

Az idei 32,2 százalékos emelést jövőre egy 21 százalékos követi, így a korábbi évek tíz-tíz százalékos emelésével négy év alatt közel a duplájára fog emelkedni a pedagógusok bére 

– mutatott rá az államtitkár.

Felidézte, hogy a pedagógusok az új életpályatörvénnyel önálló jogállást kaptak, ami társadalmi megbecsültséget jelent, a béremelés pedig az anyagi megbecsülést.

Nő az érdeklődés a pedagóguspálya iránt, már most sokan jelezték, hogy visszatérnének – közölte Rétvári Bence. Hozzátette, így az iskolaigazgatóknak lesz lehetőségük válogatni, a jobb oktatásnak pedig a gyerekek lesznek a haszonélvezői.

Az egész a gyerekekről szól, ezért érthetetlen, miért akadályozta a béremelést a baloldal, és miért lett a két szakszervezet a baloldal pedagógustagozata

– jegyezte meg az államtitkár. – Külön szégyen, hogy azok kritizálják a béremelést ellenzékből, akik amikor kormányon voltak 2008-ban, elvettek egyhavi pedagógusbért, ők voltak az egyetlenek, akik a rendszerváltozás óta pedagógusbért csökkentettek – mondta Rétvári Bence.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.