Vészesen emelkedik a vírusfertőzöttek száma

Az év ötödik hetében, január 29. és február 4. között 47 400-an fordultak influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) csütörtökön közzétett jelentésében.

Forrás: MTI2024. 02. 08. 13:09
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akut légúti fertőzés tüneteivel 271 ezer ember fordult orvoshoz. Múlt héten 398 betegtől érkezett légúti minta a központ laboratóriumába. Az orvosok által beküldött 335 minta közül 110 betegnél influenza, 15 betegnél a SARS–CoV–2 vírus kóroki szerepét igazolták.

Az influenza pozitivitási arány 32,8 százalék, a SARS–CoV–2 pozitivitási arány 4,5 százalék volt. A sentinel kórházak által beküldött 29 minta közül kilenc betegnél influenza A(H1pdm09), hat betegnél RSV, egy betegnél SARS–CoV–2 vírust azonosítottak – ismertette a NNGYK.

Forrás: MTI

 

Terjed az influenza

A tájékoztatás szerint az év 5. hetében a szennyvíz SARS–CoV–2 örökítőanyag koncentrációja országos átlag tekintetében stagnálást mutat. A vizsgált városok többségét stagnáló tendencia jellemzi, emelkedés egyik mintavételi hely esetében sem jelentkezett. Enyhe csökkenés az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telep ellátási területén, valamint Egerben, Győrben, Szekszárdon és Szolnokon tapasztalható.

Tudatták azt is, hogy az év 5. hetében

a szennyvíz influenza A vírus örökítőanyagának koncentrációja emelkedést mutat.

A héten 15 mintában volt jelen kimutatási határt meghaladó mennyiségben a vírus örökítőanyaga.

Kiemelték: megállapítható, hogy az influenza szennyvízben mért vírusterhelés emelkedését két héttel követi a sürgősségi ellátási igény növekedése, míg a koronavírus (SARS–CoV–2) örökítőanyag emelkedését egy héttel követi a mentőszolgálat hívásszámának növekedése.

Forrás: NNK

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.