Tombol az influenza, két óvodából is jelentettek sok megbetegedést

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) közölte heti jelentését, amely szerint több tízezrek betegedtek meg az influenza miatt. A betegség minden korosztályt érint. Az általános tünetek közé tartozik a köhögés, a láz, az orrfolyás és az orrdugulás is.

Forrás: MTI2024. 02. 01. 12:28
Influenza, betegség, orrfújás
Influenza Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Január 22. és 28. között  36 900-an fordultak influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK).

Akut légúti fertőzés tüneteivel 233 400 ember fordult orvoshoz

derült ki a közleményből.

Forrás: NNK

 

Minden korosztályt érint a megbetegedés

Az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz forduló betegek 38,5 százaléka gyerek, 29,8 százaléka a 15–34 éves, 22,7 százalékuk a 35–59 évesek, míg kilenc százalékuk a hatvan éven felüliek korcsoportjába tartozott.

Az év negyedik hetében tizenhét közigazgatási területen nőtt, egy területen csökkent és két területen nem változott az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva.

A legtöbb beteg Szabolcs-Szatmár-Bereg, Győr-Moson-Sopron és Zala vármegyében volt, a legkevesebb Heves, Békés és Csongrád-Csanád vármegyében.

Múlt héten az NNGYK laboratóriumába 298 betegtől érkezett légúti minta, az influenza pozitivitási arány 30,3 százalék, a SARS–CoV–2 pozitivitási aránya 8,8 százalék volt.

Forrás: NNK

Akut légúti megbetegedés halmozódásáról két jelentés érkezett. Egy Hajdú-Bihar és egy Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei óvodából jelentettek köhögéssel és lázzal, felsőlégúti tünetekkel járó megbetegedéseket.

Kórházba a múlt héten 222 ember került súlyos, akut légúti fertőzés miatt, közülük 19-en szorultak intenzív ellátásra.

Forrás: NNK

 

Stagnál az örökítőanyag szennyvízben mért koncentrációja

Az NNGYK közölte, a koronavírus örökítőanyagának országos átlagkoncentrációja a szennyvízben stagnált. Hozzátették: a vizsgált városok többségét stagnáló tendencia jellemezte. Emelkedést egyedül Salgótarjánban mértek, míg csökkenés volt tapasztalható Békéscsabán, Egerben, Kecskeméten és Szegeden.

A koronavírus örökítőanyagának koncentrációja Miskolcon, Egerben, Békéscsabán, Kecskeméten, Tatabányán, Székesfehérváron, Győrben, Veszprémben és Kaposváron a mérsékelt, máshol az emelkedett tartományba esik.

Közölték azt is, hogy a 4. héten az influenza A vírus örökítőanyagának koncentrációja országos átlagban ismét emelkedést mutatott a szennyvizekben, a héten 12 mintában haladta meg a koncentráció a kimutatási határt, ami az előző évi influenzaszezonra jellemző érték.

Forrás: NNK

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.