A pénzügyminiszter ugrott be az egyik budapesti gimnáziumba és tartott órát a pénzügyi tudatosságról

A nemzetgazdaság előnyére válik a pénzügyi oktatásról szóló financiális ismeretek átadása Varga Mihály szerint. A pénzügyminiszter a Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnáziumban tartott órát a diákoknak.

Forrás: MTI2024. 03. 05. 16:18
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A pénzügyi tudatosság növelése, a pénzügyi edukáció jót tesz a nemzetgazdaságnak – jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter a Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnáziumban Budapesten. A tárcavezető a pénzügyi tudatosságról tartott órát az iskola diákjainak a Pénz7 programsorozatban. Az óra előtt újságíróknak elmondta: az elmúlt években egyre inkább az iskolai tanórák része lett a pénzügyi ismeretek átadása, és a kormány szeretné elérni, hogy már az általános iskolában kezdődjön el az edukációs folyamat. 

Hangsúlyozta: 

minél többen lesznek képesek a hatékony és helyes pénzhasználatra, a helyes pénzügyi döntések meghozatalára, annál jobban gyarapodnak a családok, a háztartások és rajtuk keresztül növekszik az ország gazdasági teljesítménye is. 

A tárcavezető ismertette: Magyarország 2015-ben csatlakozott az Európai Pénzhét (European Money Week) pénzügyi edukációs programhoz, amelyet már 35 országban tartanak meg. Ilyenkor egy héten keresztül a pénzügyi élet szereplői tartanak a diákoknak pénzügyi ismereteiket bővítő, pénzügyi tudatosságra nevelő előadásokat. Csaknem tíz év alatt több mint egymillió embert sikerült elérni Magyarországon a programmal – tette hozzá.

 

A kibertér és a devizahitelezés veszélyei

Varga Mihály fontosnak nevezte a tudatos pénzkezelést, megjegyezve, Magyarország is átélte azt az időszakot, amikor emberek könnyedén léptek bele olyan devizaalapú hitelekbe, amelyek 300 ezer családnak okoztak súlyos problémát. Ezért is fontosak az ilyen rendezvények – jegyezte meg. 

A miniszter elmondta: az idei Pénz7 két kiemelt témája a pénzügyi tudatosság a kibertérben és a hitelezés. 

A kibertér újabb veszélyeket jelent, a gyerekek pedig egyre korábban ismerkednek meg a pénz használatával 

– mondta, példaként említve, hogy nagyon sok számítógépes videójáték elindításához szükséges valamilyen pénzügyi tranzakció. 

– Ezért fontos felhívni a gyerekek figyelmét ezekre a veszélyekre is, megtanítani nekik, hogy milyen a biztonságos PIN-kód, mi az a mobilpénztárca, a virtuális kártya, melyek a debitkártya előnyei – sorolta Varga Mihály. 

Magyarország a Magyar Bankszövetség kezdeményezésére csatlakozott az Európai Pénzhét programhoz. Az előző tanévben csak Magyarországon több mint 145 ezer diák vett rész a rendezvénysorozaton, világszinten pedig meghaladta a résztvevők száma a hatvanmilliót – közölték az MTI-nek.

Borítókép: Varga Mihály pénzügyminiszter (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.