Varga Mihály: A stabilitás és a fellendülés egyszerre fontos

Az inflációt sikerült letörni, a reálbérek pedig ismét növekednek.

2024. 03. 04. 10:58
null
Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A suszter maradjon a kaptafánál – kezdte beszédét a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) gazdasági évnyitóján Varga Mihály. A pénzügyminiszter jelezte: egy olyan nyitott gazdaság, mint a magyar, nem teheti meg, hogy ne foglalkozzon a külső környezettel. A kivitelünk kétharmada Európába irányul, ám Európa még mindig lejtmenetben van. A tárcavezető felhívta a figyelmet a német gazdaság kiláátásaira, amelyek nem túl kecsegtetők. Nem véletlen, hogy 1,3-ról 0,2 százalékra csökkentek a gazdasági növekedésére adott előrejelzések. A helyzet ugyan javult, de lényegesen lassabban, mint eredetileg várni lehetett. 

Varga Mihály a magyar gazdaságról elmondta, hogy az inflációt sikerült letörni, a reálbérek pedig ismét növekednek. Szerinte azonban a gazdaság tavalyi évével nem lehetünk elégedettek. Az államháztartás kapcsán rávilágított arra, hogy a kormány olyan pályát határozott meg, amely a következő években újra visszaviszi három százalék alá a hiányt. 

Nagyjából 6,5-7 százalék körül volt a deficit tavaly, idén 4,5 százalékot célzott meg a kormány, jövőre 3,7 százalékot, míg  2026-ra 2,9 százalékot. A pénzügyminiszter szerint ezzel nem lógunk ki a sorból a régióban. Az államadósság ugyanakkor újra csökkenő pályán van, ami szintén fontos. A tárcavezető emlékeztetett: 2010-ben még nyolcvan százalék fölött volt a mutató, ezt sikerült lehozni 65 százalékra 2019-ben. Bár a járvány alatt felemelkedett a ráta, most újra csökkenő pályán van. 

Az Európai Bizottság is úgy véli, hogy a magyar gazdaság fokozatosan helyreáll, jövőre már a magyar növekedés lehet az egyik legmagasabb.

Varga Mihály a gazdasági növekedésről és az egyensúlyról elmondta, hogy ledolgoztuk a visszaesést, már 2021 nyarán elértük a 2019-es szintet, ezzel szemben Csehország még mindig nem érte utol magát. Mindezekkel együtt az államadósság mértéke a kamatkiadásokkal jelentős terhet jelent. A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy csak azok az országok tudnak tartósan növekedni, ahol alacsonyabb a hiány és az államadósság, ilyen például Dél-Korea és Németország. 

Jó hír, hogy a folyó fizetés mérleg helyreállt, az energiaárak normalizációja is segíti ezt a folyamatot, de a kormány is különböző intézkedésekkel vett részt a korrekcióban. Varga Mihály rámutatott: az ország nettó adóssága 10-15 százalékos tartományban mozog, szemben a 2000-es évek közepével. amikor ötven százalék fölött volt. Ezért a magyar gazdaság jóval kisebb kockázattal fut ma, mint 10-15 évvel ezelőtt. 

A magyar adórendszerről a miniszter elmondta, hogy központi eleme a családtámogatások fenntartása, ebből továbbra sem szeretnének visszalépni. A társasági adó tíz százalék alatt van, Svájccal egy csoportban vagyunk ezzel, ami kedvezőnek nevezhető.

A lakossági állampapír állományáról is beszélt Varga Mihály. Emlékeztetett arra, hogy 2010-ben ennek aránya három százalék volt a teljes adósságon belül, most 22 százalék. Emiatt sokkal stabilabb a finanszírozás, szerencsére a magyar lakosság egyre jobban megtanulja, mit jelentenek az állampapírok. 

Mindezekkel együtt fontos, hogy az adósság szerkezete is kedvezőbb lett. Az idén már az állami kamatkiadások majdnem felét a lakosság kapja kézhez. 

 

 

Borítókép: Varga Mihály pénzügyminiszter (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.