Bizottság vizsgálja, miért nem szólt a DK-s polgármester a Római-parti szennyvízről

Kiss László nyáron arra buzdított mindenkit, fürdőzzenek a vízben, miközben tudnia kellett a szennyezésről.

Forrás: Metropol2024. 03. 02. 17:34
Forrás: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába kérdezték hónapokig a DK-s Kiss Lászlót, miért nem tájékoztatta az óbudaiakat a Dunába engedett szennyezett vízről, ő nem adott tájékoztatást.

Az emberek egészségét veszélyeztető tényeket titkolt el a kerület polgárai elől Kiss László, Óbuda gyurcsányista polgármestere

– mondta a Metropolnak Gyepes Ádám.

A fideszes önkormányzati képviselő tagja annak a közelmúltban létrejött bizottságnak, amely azt vizsgálja, hogy a római-parti plázs felett rendszeresen beömlő hígított szennyvízről miért hallgatott a baloldali polgármester.

 

Bizottság a hazugságok ellen

A bizottság felállítására azért volt szükség, mert Kiss László polgármester eltitkolja az információkat az óbudaiak elől és nem hajlandó válaszolni a képviselők által feltett kérdésekre. A bizottság fényt derítene a többi között arra, hogy ha a Fővárosi Csatornázási Művek állításai igazak és a cég minden beengedés előtt tájékoztatta az önkormányzatot, akkor miért nem értesítették erről a strandot használókat.

– A bizottságunk sorban veszi fel a kapcsolatot az információval rendelkező szervezetekkel és azok vezetőivel. Fontos, hogy minél hamarabb megtudjuk,

milyen tények és adatok juthattak Kiss László DK-s polgármester birtokába a beengedésekkel kapcsolatban, amelyeket aztán elhallgatott az óbudai nyilvánosság és a Római-parton fürdőzők és sportolók elől.

A bizottság nevében levelet írtunk Sára Botond főispánnak is, amelyben arra kérdeztünk rá, hogy a DK polgármestere a szennylékibocsátásokat követően közvetlenül eleget tett-e a fürdővíz minőség-ellenőrzését szolgáló mintavételi kötelezettségének, illetve a Fővárosi Kormányhivatal felé adott-e tájékoztatást arról, hogy milyen intézkedéseket kíván tenni a fürdőzők egészségének védelmében – jelezte Gyepes Ádám helyi képviselő.

 

A DK-s önkormányzat tudott róla, de hallgattak

Az már kiderült, hogy a szolgáltató minden alkalommal, még a beengedés előtt értesítette az önkormányzat erre kijelölt szervét, a polgármester mégsem tájékoztatta a közösséget.

Kiss László a közösségi oldalán egész nyáron arra bátorította az embereket, hogy fürdőzzenek nyugodtan az ürülékes vízben, ahelyett hogy figyelmeztette volna őket a lehetséges veszélyekre.

Gyepes Ádám kiemelte: a bizottság vizsgálni fogja azt is, hogy a polgármesternek milyen szerepe volt abban, hogy a strandolók ilyen körülmények között voltak kénytelenek fürödni az érintett időszakokban. Kiss László az ülésen ugyanis kijelentette, hogy azzal sincs semmi gond, ha hígított szennyvíz beöntésének közvetlen közelében fürödnek a strandolók.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Bach Máté)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.