Érdemes az égboltot kémlelni, mert legközelebb 71 év múlva lehet részünk ilyen élményben

Különleges természeti jelenségek megjelenése várható márciusban, kis szerencsével akár sarki fényt is lehet látni.

2024. 03. 13. 9:57
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Márciusban egy különleges, fényes zöld üstökös fog átvillanni az éjszakai égbolton – írja a Metropol. A 12P/Pons-Brooks üstököst „ördögi” üstökösnek nevezték el, miután 2023-ban egy pár „szarvval” sikerült lencsevégre kapni. Az üstökös alig több mint tíz mérföld széles, és 71,32 évente kerüli meg a Napot. Jellegzetes szarva mellett a kitöréseiről is ismert, amelyeket a tudósok a kriovulkanizmussal hoztak összefüggésbe – vagyis egyike lehet annak a maroknyi üstökösnek, amelynek aktív jégvulkánjai vannak. Ezeknek a kitöréseknek a során kriomagmát szabadítanak fel, amely gáz és szénhidrogének hideg keveréke.

A különleges „robbanó” üstökös kora este egész márciusban megfigyelhető lesz az égbolton, jelenleg az Androméda-galaxis közelében látható egy nagyon ritka együttállásban.

A hónap vége felé az üstökös várhatóan elég fényes lesz ahhoz, hogy szabad szemmel is láthatóvá váljon, a hónap elején inkább binokulárral vagy egy kis távcsővel lehet a legjobban megfigyelni. Nyugat, északnyugat felé tekintve a horizont felett láthatjuk majd.

Ha a Pegazus csillagkép nagy négyzetét megtaláljuk, akkor az üstököst is megpillanthatjuk közvetlenül tőle északra, a csillagkép bal felső részére tekintve. Nem érdemes kihagyni, mert legközelebb csak 71 év múlta tér újra vissza, a csillagászok szerint 2095 közepén lehet majd újra látni.

 

Sarki fény, napfoltok

Nem ez lesz az egyetlen látványosság hazánk égboltján márciusban – hívta fel a figyelmet a National Geographic

A sarki fények évadja közeledik, hiszen a tavaszi és az őszi nap-éj egyenlőségek körüli időszakhoz közeledve a naptevékenység is hamarosan eléri a maximumát, így érdemes nyomon követni, ha a Föld felé irányuló erősebb napkitörés következik be.

A sarki fény előrejelzésekben mindig olvashatók azok az események, amelyek a különleges természeti jelenséghez vezethetnek. Hazánk szempontjából ezek nem feltétlenül megbízhatók, de érdemes résen lenni, nehogy kimaradjon egy esetleges sarki fény.

Ha a sarki fény nem is látható, távcsőboltokban kapható napszűrő vagy fólia alkalmazásával

napfoltokat biztosan lehet észlelni.

Fontos, hogy speciális szűrő nélkül sose próbáljunk a Napba nézni, mert kiégeti a retinánk érzékeny sejtjeit, és visszafordíthatatlan látáskárosodást okoz!

 

Hold–Jupiter együttállás ma, Hold–Fiastyúk kettős holnap

Néhány óra múlva a 16 százalékosra hízott Hold a Jupitertől jobbra fog látszani.

Az este előrehaladtával egyre közelebb kerülnek egymáshoz, így érdemes megvárni a holdnyugta (22 óra körül) előtti időt, amikor már csak három fokra járnak egymástól, és alacsonyan látszanak az északnyugati horizont felett.

Ekkor lehet szépen tájképbe foglalni a kettőst.

A Hold–Fiastyúk esetében a márciusi együttállás távolabbi lesz, mint a februári volt, viszont cserébe már soványabb Hold közelében figyelhetjük meg a Fiastyúkot. Ez annyit jelent, hogy több csillagát láthatjuk, és fotón is szebben mutatkozik majd meg. Március 14-én este 23 óra után, holdnyugta előtt az északnyugati horizont felett járnak, egymástól ekkor körülbelül 3,5 fokra.

Ezenkívül a legbelső bolygó, a Merkúr is egyre jobban láthatóvá válik a hónap során, bár az igazán szép látványt majd a hónap második felében adja. Ha van rá lehetőség, a változékony időjárás miatt már a hónap közepe táján is érdemes lehet rápillantani – hívták fel a figyelmet.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.