Csillagászati hét lesz a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben

A magyar űrhajósjelöltekkel találkozhatnak, és – egyebek mellett – a marsi lét feltételeiről és az univerzumról szerezhetnek ismereteket az érdeklődők. A pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben március 18. és 24. között zajlik majd a Csillagászati hét.

Forrás: MTI2024. 02. 24. 17:30
A pécsi Zsolnay Kulturális Negyed
A pécsi Zsolnay Kulturális Negyed 2023. szeptember 20-án. MTI/Ruprech Judit Fotó: Ruprech Judit
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pécsi kulturális negyedet fenntartó pécsi Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) közlése szerint a rendezvényen hétköznapokon délután öt órától a legkiválóbb hazai szakemberek előadásai hallhatók. Ismeretlen erők mozgatják az univerzumot: a sötét anyag és sötét energia nyomában címmel tart ismertetőt Kiss L. László Széchenyi- és Prima Primissima díjas csillagász, majd a Mentőexpedíció című film valóságtartalmát vizsgálja meg Kovács József a Hasznos túlélési tanácsok kezdő marslakóknak – Valódi tudomány a vörös bolygón című előadásában.

A pécsi Zsolnay Kulturális Negyed
A pécsi Zsolnay Kulturális Negyed. Forrás: Facebook/Zsolnay Negyed

Hegedüs Tibortól a csillagok, csillagrendszerek életéről hallhatnak majd érdekességeket a résztvevők, míg olyan népszerű sci-fi és fantasy filmek magyar vonatkozású érdekességeit szedi össze, mint a Star Trek, az Érkezés, a Múmia vagy a Harry Potter.

A HUNOR program során választották ki – Schlégl Ádám, Cserényi Gyula, Kapu Tibor és Szakály András személyében – a négy űrhajósjelöltet, hogy egyikük a tervek szerint a Nemzetközi Űrállomáson végezhessen majd kutatómunkát. A felkészülésről, az előttük álló feladatokról, tervekről beszélget a jelöltekkel Nagyváradi László és Gyenizse Péter.

A programban szerepel a Tapintható univerzum című interaktív kiállítás is.

A Bakonyi Csillagászati Egyesület hallható-tapintható programja összesen 90 tapintható, domborított, egyedileg festett modell segítségével mutatja be a Naprendszer égitestjeit, az egyes makettekhez pedig részletes audioleírás tartozik. A tapintható, interaktív tárlat a vak és gyengénlátó emberek számára is betekintést ad az univerzum leginkább látás útján megismerhető világába.

Az előadásokat planetáriumi vetítések és ingyenes távcsöves bemutatók egészítik ki, emellett a gyerekek Mars-küldetésre indulhatnak, ahol űrhajós sisakot is felpróbálhatnak.

A rendezvény hétvégi napjain csillagászati-ismeretterjesztő programok várják az érdeklődőket, akik részt vehetnek földönkívüli „varázsórán”, megnézhetik távcsővel a Nap felszínét, míg az Utazó planetárium közreműködésével látványos fulldome filmvetítések láthatók. Az óvodásoknak szóló animációs filmek mellett komolyabb témájú, felnőttek számára izgalmas ismeretterjesztő vetítések is lesznek.

Borítókép: A pécsi Zsolnay Kulturális Negyed 2023. szeptember 20-án (Fotó: Ruprech Judit/MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.