Ez a különbség a gimnáziumban és a technikumban letett érettségi között

Minden Magyarországon megszerzett érettségi bizonyítvány azonos értékű.

2024. 03. 06. 17:03
null
Székesfehérvár, 2022. május 4. Egy diák megkezdi a középszintû történelem írásbeli érettségi vizsgát a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskolában 2022. május 4-én. MTI/Vasvári Tamás Fotó: Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden Magyarországon megszerzett érettségi bizonyítvány azonos értékű, függetlenül attól, hogy gimnáziumban vagy technikumban szerzi meg a tanuló. Minden bizonyítvány az európai uniós elvárásoknak is megfelelő – tudatta a Kulturális és Innovációs Minisztérium.

Az érettségi vizsgákat 1998 óta egységes szabályozás szerint és azonos követelményekkel szervezik meg és bonyolítják le minden középiskolában. A négy kötelező érettségi vizsgatárgy (magyar nyelv és irodalom, matematika, történelem, idegen nyelv) tartalma, vizsgaidőpontjai és értékelésük azonosak, függetlenül attól, hogy a tanulók az érettségi vizsgájukat Magyarország melyik településén és melyik középiskolájában teszik. Az ötödik választott kötelező vizsgatárgy, illetve szakképzésben a szakmai vizsga tartalma, értékelésük szintén azonos, vizsganapjaikat országosan egységesen határozzák meg.

A technikumban megszerzett érettségi előnyt jelenthet a felsőfokú felvételin is. Ebben az iskolatípusban a kötelező érettségi tárgyak oktatása a gimnáziumival azonos tartalommal és óraszámban történik, és a diákok tanulmányaik végén egyidejűleg szereznek szakképzettséget és érettségit. Ehhez a megújult szakképzési rendszerben további előnyként társul, hogy a technikusi vizsga emelt szintű érettséginek számít, és a technikusi oklevél a felvételi pontszámításban is figyelembe vehető.

 

A legalább jó minősítésű szakmai vizsgát tett jelentkezők a technikumban szerzett szakképzettségüknek megfelelő szakirányú továbbtanulás esetén dönthetnek úgy, hogy felvételi pontjuk számítása a szakmai vizsga eredményének négyszerezésével történjen. Így a vizsga eredményétől függően ezzel akár 400 pontot is szerezhetnek a felvételi eljárásban.

Az új szabályozás értelmében a szakképzés ötödik évében kiváló eredményt elérő diákok akár előzetes hallgatói jogviszonyt is kaphatnak attól a felsőoktatási intézménytől, amelyikkel képzési együttműködésük van, megkönnyítve ezzel az egyetemre való bejutást. A két éve indult Okleveles Technikusképzés előnye pedig, hogy az adott egyetem meghatározott képzésén való továbbtanulás esetén a felsőfokú tanulmányokba akár 30 kreditpont is beszámítható.

Összességében tehát 25 éve nincs semmilyen lényegi különbség a gimnáziumi és a szakképző intézményi érettségi vizsga között, az 1998 után bármely oktatási intézményben letett érettségi vizsgák az azonos követelményeik és a vonatkozó jogszabályi előírások alapján is azonos értékűek.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.