Gránátot találtak a Bortemplomban

A város polgármestere képet is közölt a robbanószerkezetről.

2024. 03. 15. 14:29
null
Forrás: BOON/Fotó: Bódisz Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tüzérségi lövedéket találtak a felújítást végző munkások a sátoraljaújhelyi Bortemplom építkezésénél – adta hírül a polgármester közösségi oldalán megjelent információk alapján a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Hírportál.

Úgy tudni, a lövedék a toronyfödémben volt, annak feltörésekor bukkantak rá. Arról egyelőre nincs információ, éles volt-e a gránát.

A polgármester a lapnak elmondta: tudomása szerint

a tűzszerészek már jártak a helyszínen.

A Bortemplom felújítása egyébként már gyakorlatilag a végéhez közelít, a tervek szerint tavasz végén vagy nyár elején tudják majd átadni – közölte Szamosvölgyi Péter.

 

A második világháború alatt kerülhetett oda

A sátoraljaújhelyi Bortemplom az 1900-as évek elején épült, a vasútállomás szomszédságában található. A Bortemplom fénykorában 37 pinceágában tízezer hektoliternyi bort tárolhattak. Az 1990-es évek elején az állami tulajdonú Tokaj Kereskedőház Rt. eladta, majd többször is gazdát cserélt, állapota folyamatosan romlott.

Az önkormányzat mindenképpen szerette volna megmenteni a szép épületet, ezért 2014-ben tulajdonrészt szerzett benne. Ezt követően kezdődött el az az előkészítő munka, amelynek eredményeként most egy többfunkciós épület jön létre. A lövedék a második világháború idején kerülhetett az épületbe.

Borítókép: A Bortemplom (Fotó: Boon/Bódisz Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.