Íme a szigorítás, ezeken a rostákon kell átmenniük a gyermekotthonok vezetőinek

Ahogyan azt Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, a kormány több szigorítást is végrehajt a gyermekvédelmi intézményekben, hogy soha többé ne essen bántódásuk a gyermekeknek sehol, így az intézmény falain belül sem. A gyermekvédelmi intézményvezetők és helyetteseik kinevezésének és foglalkoztatásának feltétele egy szigorú pszichológiai alkalmassági vizsgálat. Ennek részeként teljes körű vezetési, személyiségi kompetenciákat, valamint szexuális devianciákat, függőségeket is vizsgálnak minden gyermekotthon vezetőjénél és helyettesénél.

Forrás: Magyar Közlöny2024. 03. 01. 18:53
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Közlönyben olvasható rendelet máris érvénybe lépett, a gyermekvédelmi intézmények vezetőinek és helyetteseiknek pedig kemény alkalmassági szűréseken kell átesniük ahhoz, hogy betölthessék a pozíciójukat. 

A kormány betartotta a szavát, még szigorúbbak lettek a szabályok

A gyermekotthont működtető intézmény vezetőjévé, a  gyermekotthon vezetőjévé, a  nevelőszülői hálózatot működtető intézmény vezetőjévé, a  nevelőszülői hálózat szakmai vezetőjévé, valamint a javítóintézet igazgatójává és otthonvezetőjévé az a személy nevezhető ki, aki a pszichológiai alkalmassági vizsgálaton alkalmas minősítést kap.

A rendelet meghatározza, milyen elvárásokat támasztanak a fenti pozíciókat betöltő emberek irányába: kiegyensúlyozott pszichés állapot, életkornak megfelelő érettség, átlag feletti érzelmi-indulati kontroll, átlag feletti érzelmi intelligencia, pszichés terhelhetőség, stresszel való megküzdési képesség, alkalmazkodási képesség, teljesítménymotiváció.

A pszichológiai vizsgálatot az azt végző pszichológusok következő módok alapján értékelik:

tesztekkel vizsgálják majd az intelligenciát, a személyiséget, papíralapú vagy műszeres figyelemvizsgálatokkal, kompetenciavizsgálatokkal, ezeknek kombinációjával, valamint amennyiben a vizsgált személy pszichológiai állapota indokolja – kiegészítő vizsgálatok elvégzésével.

 

A társadalmi normáknak kiemelt figyelmet szentel a rendelet

A gyermekotthonok vezetői akkor lehetnek alkalmasak a feladataik elvégzésére, ha rendelkeznek átlag feletti felelősségtudattal, szabálykövető és fegyelmezett a magatartásuk, 

élettörténetüknek pedig mentesnek kell legyen a kóros függőségektől (például játékszenvedély, alkoholfüggőség, drogfüggőség), öngyilkossági kísérlettől, öngyilkosságra utaló magatartástól, valamint a szexuális devianciáktól.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.