Íme a válasz a szakemberhiányra, mesterséges intelligencia segíti a gerincgyógyászati vizsgálatokat

Az ellátás kimenetele és minősége is jelentősen javulhat.

2024. 03. 20. 8:12
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amíg a képalkotó vizsgálatok száma kétszer olyan gyorsan növekszik, az azt leletezni képes radiológusok száma egyre csak csökken, a szakemberhiány mára világszintű problémát jelent. 

A Szegedi Tudományegyetem kutatóinak a Budai Egészségközpont Kft., valamint az IFUA Horváth & Partners Kft. munkatársaival közösen viszont úgy tűnik, sikerült megoldást találniuk és olyan gerincgyógyászati diagnosztikai folyamatot segítő informatikai megoldást dolgoztak ki, amely lehetővé teszi, hogy az ellátás kimenetele és annak minősége is javuljon.

Az egyetem felidézte, az egészségügyi képalkotó technológia robbanásszerű fejlődése jelentős előrelépést hozott a betegségek feltárásában, a korai diagnózis felállításában, illetve a hatékony terápiák alkalmazásában, ám az egyre növekvő szakemberhiány mégis visszaveti ezt, hiszen nincs, aki kiértékelje ezeket a vizsgálatokat.

képalkotó diagnosztika
Képalkotó diagnosztika napjainkban. Fotó: Wikipédia

Ezzel párhuzamosan rohamos ütemben fejlődnek a mesterséges intelligenciát használó rendszerek, melyek fokozatosan utat törnek maguknak az egészségügyi alkalmazásokban – tették hozzá.

– A szakemberek több tízezer gerinc-MR-vizsgálat tudományos feldolgozásával olyan képi és szöveges információt is tartalmazó adatbázist hoztak létre, mely a mesterségesintelligencia-algoritmusok fejlesztésének és a gépi tanulásnak alapjául szolgál. Az automatikus leletezéssel jelentősen javulhat az ellátás gyorsasága és így a korai diagnózis felállítása – közölték.

 

A megelőzés is kulcsfontosságú

A WHO egyik friss tanulmányából kiderül, hogy a mozgásszervi problémák között vezető helyen van a derék- és hátfájás: 160 országban a táppénz okai között az első helyen ez szerepel. A probléma ráadásul már nem csak a felnőtt-társadalmat érintik, a gyerekek körében tömegesek a különböző tartási rendellenességek, ami néhány év múlva – kezeletlenség esetén – egyenes utat jelent az orvosi rendelőbe, majd rosszabb esetben a műtőbe.

A reumatológusok szerint ahhoz, hogy a fiatal generációt megóvjuk egy igencsak fájdalmas és költséges élettől, meg kell tanítanunk őket arra, hogyan óvhatják és erősíthetik meg a gerincüket.

– Elengedhetetlen, hogy a mindennapos testnevelés részeként a tanulók elvégezzék a tartásjavítást célzó speciális tornát. A hát- és a hasizmok megerősítése mellett pedig az összes testtartásért felelős izmot is edzenünk kell, hogy kellően erősek és nyújthatóak legyenek. Csak így védhetjük meg a gyerekeket a felnőttkori következménytől, a gerinc porckopásos betegségeitől – fogalmazott korábban a Magyar Nemzetnek Somhegyi Annamária, az Országos Gerincgyógyászati Központ prevenciós igazgatója.

A reumatológus szerint sokat tehetünk a kicsik gerincének egészségéért, ha megtanítjuk őket arra, hogyan üljenek helyesen a széken és miért baj, ha az iskolatáskájuk túl nehéz. – A gyerek testsúlyának tíz százalékánál nem lehetne nehezebb az iskolatáska, ez gyakran mégis sokkal több, ami túlterheli a gerincet. Amikor tudatosul a gyerekekben és a szülőkben ez a tény, akkor elkezdenek odafigyelni, hogy felesleges dolgok ne kerüljenek be a táskába, mert a túl nagy súlyért később nagy árat fizethetnek – figyelmeztetett.

Somhegyi Annamária arra is kitért, a tartásproblémák a túlsúlyos gyermekek közt még jellemzőbbek, és a felnőttkori porckopásos gerincbetegségek egyik leggyakoribb hajlamosító tényezője is a túlsúly, ami egyre nagyobb gondot okoz világszerte és hazánkban is: nálunk minden harmadik gyermeket érinti a probléma.

 – Saját kutatásunkkal igazoltuk, hogy a túlsúlyos gyerekek – amellett hogy számtalan belgyógyászati probléma sújthatja őket – testtartásával sokkal több baj van – emelte ki a szakember, majd azzal folytatta: ez főleg a későbbiekben, felnőttkorban jelent majd gondot.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.