Jogerősen elítélte a bíróság Szél Bernadettet rágalmazás bűncselekményért

A baloldali politikus még 2021-ben tett becsületsértő állításokat Tarnai Richárdra vonatkozóan, kormánymegbízotti minőségével összefüggésben.

2024. 03. 22. 15:20
_G4I8631
2022.03.06. Budapest Az Egységben Magyarországért tüntetes az MTVA Kunigunda útjai székháza előtt. Fotó: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet képen: Szél Bernadett független országgyűlési képviselő Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szél Bernadett jogerősen is bűnös rágalmazás vétségében, a terhére rótt bűncselekmény minden kétséget kizáróan megállapítható – értesült a Magyar Nemzet. 

A Budapest Környéki Törvényszék másodfokú végzése szerint a volt országgyűlési képviselő, az LMP volt társelnöke 2021-ben becsületsértő állításokat tett közzé a közösségi médiában Tarnai Richárd főispánra annak kormánymegbízotti minőségével kapcsolatban.

 A tényállításokat tartalmazó közösségimédia-bejegyzést több, balliberális sajtóorgánum is megjelentette.

 

Nem ismerte el felelősségét

Mint azt a Magyar Nemzet megírta: Tarnai Richárd, a Pest Vármegyei Kormányhivatal főispánja (akkori kormánymegbízott) feljelentése nyomán első fokon a Budaörsi Járásbíróság 2023. március 6-án rágalmazás vétsége miatt Szél Bernadettet megrovásban részesítette. A Tarnai Richárd főispán által sérelmezett poszt még ekkor is elérhető volt bárki számára az ellenzéki politikus Facebook-felületén. A vádlott, Szél Bernadett az eljárás során nem ismerte el büntetőjogi felelősségét. Védőjével fellebbezett az ítélet ellen.

A másodfokon eljáró Budapest Környéki Törvényszék 2024. január 25-i végzésében helybenhagyta a Szél Bernadettet marasztaló elsőfokú ítéletet. A végzés ellen nincs helye fellebbezésnek – szögezte le a bíróság.

A végzés indokolásában szerepel, hogy az elsőfokú bíróság a rendelkezésre álló bizonyítékok mérlegelése alapján helytállóan vont következtetést Szél Bernadett vádlott bűnösségére. Megerősítették továbbá, hogy a vádlott mentelmi joga mint büntethetőségi akadály nem állt fenn. A másodfokú bíróság nem látott okot Szél Bernadett vádlott felmentésére, sem az ítélet hatályon kívül helyezésére, sem a büntetőeljárás megszüntetésére.

 

Szél Bernadett bejegyzése végigfutott a baloldali sajtón

Ismert: a dollármédiához tartozó Átlátszó.hu arról számolt be 2021 májusában, hogy a zsámbéki hulladéklerakó területére a megelőző hónapokban nagy mennyiségű szemetet szállítottak, ám erre a terület üzemeltetőjének nem lett volna engedélye. Emiatt Szél Bernadett országgyűlési képviselő feljelentést tett a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és természetkárosítás miatt. Az ügy 2021 novemberében vett érdekes fordulatot, amikor Szél Bernadett a Facebook-oldalán arról írt, hogy az Érdi Rendőrkapitányság a nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészségnek adta át. 

A képviselő szándékosan vagy tudatlanságból azt olvasta ki a határozatból, hogy a nyomozó hatóság bűncselekmény elkövetésével gyanúsítja az eset kapcsán Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízottat. 

Szél Bernadett ferdítése elterjedt a baloldali sajtóban, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság egy közleményben írta le, hogy mi is történt: az ügyben az ügyészségnek van hatásköre eljárni, ezért az ügyet érdemi vizsgálat nélkül oda tették át. Tarnai Richárd szintén közleményben jelezte: „A személyemmel kapcsolatba hozott feltételezések minden alapot nélkülöznek. (…) A szükséges jogi lépéseket haladéktalanul megteszem.”
 Borítókép: Szél Bernadett (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.