Két nap alatt öt feljelentés is érkezett Magyar Péter ügyében

Öt feljelentést eredményezett mindössze huszonnégy óra leforgása alatt Magyar Péter megindulása. A feljelentő leveleiben rámutatott, súlyos bűntettek merülhetnek fel bizonyítottság esetén.

2024. 03. 27. 8:00
Magyar Péter
Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamar jogi következményei lettek Magyar Péter hangfelvételeinek. Az első feljelentés hétfő este érkezett a Nemzeti Nyomozó Irodához (NNI), amelyben a bejelentő felhívta a figyelmet arra, hogy felmerülhet a tiltott adatszerzés gyanúja. A közérdekű bejelentéseiről ismert Tényi István azután fordult a hatóságokhoz, hogy Magyar Péter a Gulyáságyú Médiának adott interjúban elkezdett magyarázkodni a hangfelvétellel kapcsolatban, majd azt állította: egykori felesége azt mondta, hogy „ez egy maffiakormány, amiből nem lehet kiszállni”.

Mint arról lapunk is beszámolt, Magyar Péter végül kedd délelőtt konkrét bizonyítékok helyett csak egy, a korábbi feleségével, Varga Judittal való rossz minőségű és zavaros beszélgetést közölt. A homályos beszélgetés során ráadásul rendre ő mondja ki a neveket, emeli ki a lényeges mozzanatokat, érezhetően beszéltetni próbálja egykori feleségét, próbálna belőle súlyos mondatokat kihúzni, felkérdezni – sikertelenül. Azonban Magyar próbálkozása hiába volt sikertelen, így sem marad következmények nélkül az akciója. 

Az ügyben – bizonyítottság esetén – felmerülhet a hivatali visszaélés bűntett gyanúja

– hívta fel a figyelmet az Központi Nyomozó Főügyészséghez címzett feljelentésében Tényi. Hangsúlyozta: vizsgálni kell a hangfelvétel eredetiségét, illetve az abban foglalt állítások valóságtartalmát is. A vizsgálat tárgya lehet a mesterséges intelligencia felhasználásának lehetősége – vélekedett.

Ahogy ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász lapunknak is felhívta a figyelmet, a XXI. századi tudomány és technológia fejlettségére való tekintettel maximálisan adottak a technikai feltételei annak, hogy 

bárki, speciális tudás vagy szakirányú képzettség nélkül manipuláljon felvételeket, vagyis megvágja azokat.

De az is lehetséges – a mesterséges intelligencia (a továbbiakban: MI) segítségével –, hogy más természetes személy hangjával mondjon/mondasson fel egy megírt szöveget. Az úgynevezett „mélyhamisított hangfelvételek” (audio deepfake) manapság főleg az MI segítségével jönnek létre, és meghallgatva aligha vagy nehezen különböztethetők meg a hangfelvételektől.

Tényi ezért a Fővárosi Nyomozó Ügyészségnél is feljelentést tett, mert úgy véli, az ügyben – bizonyítottság esetén – felmerülhet a hatóság félrevezetése vétség, továbbá a hamis vád bűntett gyanúja is.

Valakiről a beleegyezése nélkül hangfelvételt készíteni jogellenes, ennek alapvetően polgári jogi szankciói vannak, bizonyos esetekben azonban büntetőjogi relevanciával bírhat

– hangsúlyozta Tényi.

A hangfelvétel megjelenését azonban Varga Judit sem hagyta szó nélkül. „Magyar Péter az egykori házastársáról, rólam, titkos hangfelvételt készített a közös otthonunkban és azt politikai céljai elérése érdekében most felhasználta. Egy ilyen ember nem méltó semmiféle bizalomra” – írta közösségi oldalán az egykori miniszter. Varga Judit szavai szerint volt férje korábban is terrorizálta, és még mindig nem hagyta abba, folytatja a játszmáit. 

Egy ilyen helyzetben minden emberrel előfordulhat, hogy megfélemlített állapotban olyanokat mond, amiket nem gondol komolyan.

– írta az egykori miniszter.

 Tényi ismét az NNI-hez intézett feljelentést, ugyanis úgy véli: 

bizonyítottság esetén felmerülhet a kényszerítés bűntett gyanúja,

amely akár három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. 

Délután a volt igazságügyi miniszter közösségi oldalán azonban egy terjedelmes bejegyzésben számolt be „egykori borzalmas házasságáról.” Elmondása szerint egykori férje régóta zsarolta már: „Ha el merek válni, ha őt ki merik rúgni, ha meg merek szólalni… Ha mást merek csinálni, mint amit ő akar, akkor megbánom!”

Ez a hangfelvétel a haza megmentésével kufárkodó, ezt hamisan a zászlajára tűző ember végtelen romlottságáról szól

– írta Varga Judit. Tényi az NNI-nek címzett újabb feljelentésében rámutatott: a közösségi média felületén megosztott állítások – bizonyítottság esetén – a zsarolás bűntett gyanújára utalnak.

Borítókép: Magyar Péter (Fotó: Kurucz Árpád)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.