Orbán Viktor is beszédet mondott a makói Hagymatikum átadóján + videó

A vendégek hétfőtől élvezhetik a fürdők katedrálisának gyógyvizét.

2024. 03. 24. 12:03
Makó, 2024. március 24.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a megújult és kibõvített makói Hagymatikum gyógyfürdõ átadó ünnepségén 2024. március 24-én.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Orbán Viktor Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átadták a makói Hagymatikumot. A kibővített és felújított gyógyfürdő átadási ünnepségén Orbán Viktor miniszterelnök is avatóbeszédet mondott – az eseményről élőben közvetített Lázár János építési és közlekedési miniszter a közösségi oldalán.

Pénteken a Magyar Nemzet beszámolt róla, hogy egy látványos videón bemutatták a Hagymatikum kulisszatitkait és történetét, hétfőn pedig már megnyitja kapuit a fürdők katedrálisa a vendégek előtt.

– A Makovecz Imre tervei alapján épült Hagymatikum hazánk és valószínűleg az egész világ legszebb termálfürdője

– jelentette ki Orbán Viktor.

ORBÁN Viktor
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

– A megújult és kibővített fürdő új épületrészének elkészültével Makó megint erősebb lett, és ezzel törlesztettünk valamit abból az adósságból is, amivel Makovecz Imrének tartozunk – mondta a miniszterelnök. Hozzátette: Makó Makovecz Imre hagyatéka és a Hagymatikum érdemes arra, hogy az egész világból mindenhonnan a csodájára járjanak.

– A magyar ember általános műveltségéhez hozzátartozik, hogy tudjuk, melyik híres magyar épületet ki tervezte. Makovecz Imre épületeiről azonban nem tanultuk, hogy ő tervezte, egyszerűen felismerjük azokat, elég csak rájuk néznünk, és rögtön látjuk. Művészete nem példa egy építészeti stílusra, hanem egy stílus maga – mutatott rá Orbán Viktor. Kijelentette: egyetlen hasonló példa akadt arra, hogy az építész maga volt egy jól elkülöníthető, nem besorolható stílus: Antoni Gaudí, ami pedig Gaudí számára Barcelona volt, az Makovecz Imrének Makó.

A kormányfő elismerően szólt a város egykori szocialista polgármestere, Buzás Péter érdemeiről, mivel a városban az építész számos terve megvalósulhatott. Buzás Péter akkor adott megbízásokat Makovecz Imrének, amikor szinte sehonnan sem kapott felkérést Magyarországon. Mire a nemzeti oldal győzelmével ismét megnyíltak Makovecz Imre előtt a kapuk, lejárt az a kegyelmi idő, amíg az Úristen testben közöttünk tartotta őt. Akik korábban ellehetetlenítették a munkáját, ma azt szajkózzák, hogy nincs értelme tervben maradt épületeit felépíteni – mondta. 

Üzenjük nekik, hogy Makovecz Imre ma is él, itt a bizonyíték, éppen most fejeztük be az általa megálmodott hagyatékot

– tette hozzá Orbán Viktor.

Amit Makovecz Imre és Buzás Péter elültetett, azt a jobboldali városvezetés tovább gondozta és nevelte, és a kormány és Lázár János miniszter, kormánybiztos hathatós közreműködésével megvalósult. 

– Makó most már nemcsak a legtöbb, hanem a legnagyobb Makovecz-épülettel is büszkélkedhet

– hangsúlyozta a miniszterelnök.

ORBÁN Viktor
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A beruházással vált teljessé és egésszé a fürdő épülete, úgy, ahogy azt hajdanán Makovecz Imre és kollégái megálmodták. Csaknem harminc éve, hogy a város és az építész útjai keresztezték egymást, és ma már 14, Makovecz Imre tervezte középület áll a városban – mondta Farkas Éva Erzsébet (Fidesz–KDNP) polgármester. Hozzátette: ez Makót a dél-alföldi turisztikai régió fontos településévé teszi.

Turi Attila, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke kiemelte, hogy Makovecz Imre épületei meghatározzák Makó arculatát. Makovecz Imre a Hagymatikum 2012-es megnyitóját már nem élhette meg, halálával életműve azonban nem zárult le, olyan gazdag szellemi örökséget hagyott ránk, melyet kötelességünk tovább éltetni – idézte fel.

ORBÁN Viktor
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A megújult fürdő megduplázta a tizenkét éve megnyílt fürdő jelenlegi kapacitását. A csaknem kétezer-ötszáz négyzetméteres új épületben családi és élményzóna, tizenkét méter magasból induló fedett csúszdákkal ellátott csúszdatorony várja hétfőtől a vendégeket. Emellett részben fedett gyógyvizes medencével, beépített medencebárral és napozóteraszos nyári öltözővel bővült a fürdő, és megújultak a zöldfelületek is. A fürdő különlegessége a Makovecz Imre rajzai alapján készült, a mitikus Atlantisz világát megidéző részleg, ahol egyedi szoborcsoportok, fényjátékok is elkápráztatják a látogatókat.

 

 

Borítókép: A Hagymatikum bejárata (Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.