Rasszista tréfák célpontjává tették Sebestyén Balázsék a vendégüket

Az NMHH eljárást indított, mert szerintük a műsorszám egy társadalmi csoport másodrendűségére vonatkozó tartalmat hordozott.

Forrás: NMHH2024. 03. 07. 16:15
Sebestyén Balázs a Rádi1 stúdiójában Fotó: Facebook Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb vizsgálatokat indított a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH). A közleményükből kiderült, hogy most az RTL egyik esti műsorát és a Rádió 1-en futó Balázsék rádióműsort vizsgálták.

Nézői bejelentésre vizsgálta a testület az RTL-en február elsején, 19 óra 49 perctől sugárzott „… a szomszéd tehene” című műsorszámot, amelyben egy szellemként kísértő, tűzhalált szenvedett kislányról is szó esett. A testület megvizsgálta az adást a kiskorúakat védő rendelkezések szempontjából és megfelelőnek találta annak „12 éven aluliaknak nem ajánlott” korhatári kategóriába sorolását, valamint a sugárzás időpontját is – ismertették.

Szintén hallgatói bejelentésre vizsgálta a Médiatanács a Rádió 1-en Balázsék műsorát a január 9-én elhangzott szexuális utalások miatt. A műsorszámban szó esett arról, hogy a gödöllői Fidesz Facebook-oldalát pornóképek és -videók árasztották el egy hackertámadás következtében. Mivel a kifogásolt rész a négyórás műsoridőből mindössze nyolc percet tett ki, és a műsorvezetők kerülték az egyértelműen szexuális töltetű kifejezések használatát, a készítők nem veszélyeztették a védendő korosztály egészséges fejlődését, ezért a médiatanács nem indított eljárást – írták. 

Azonban ezzel a műsorral kapcsolatban nem ez volt az egyetlen vizsgálat.

Szintén a január 9-i adásban hangzottak el olyan mondatok is, amelyek miatt azonban már eljárás indult. 

A műsorban emberi méltóságot sértő módon viccelődtek a műsor vendége, Musimbe Dávid Dennis kárára, rasszista megjegyzéseket engedve meg vele szemben. A testület álláspontja szerint a műsorszám egy társadalmi csoport másodrendűségére vonatkozó tartalmat hordozott, az elhangzott megjegyzések a hallgatóknak azt az üzenetet közvetítették, hogy az emberi méltóság nem általános érvényű. 

A kijelentések nem minősültek egyszerű élcelődésnek, a meghívott vendéget megszégyenítették azzal, hogy a bőrszíne miatt a rabszolgákkal kapcsolatos tréfák célpontjává tették. 

A műsorszám tehát a rasszizmust humorforrásnak tekintette, ez pedig nem egyeztethető össze az emberi méltóság tiszteletét megkövetelő alkotmányos értékekkel. 

A műsorszám emellett a közösségek kirekesztésének tilalmát előíró törvényi rendelkezést is megsértette, ezért közigazgatási hatósági eljárás indult a médiaszolgáltatóval, a Radio Plus Kft.-vel szemben – közölték.

Borítókép: Sebestyén Balázs (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.