Tovább menekül a felelősségvállalás elől Varju László és Fekete-Győr András, és erre „logikus” magyarázatuk is van

Fekete-Győr Andrást, valamint Varju Lászlót is elítélte a bíróság, azonban nem akarnak lemondani a parlamenti mandátumukról, sőt, a bíróság függetlenségét kérdőjelezik meg a nyilatkozataikban. Korábban a lapunknak nyilatkozó szakértők, valamint kormánypárti politikusok is leszögezték: a két balodali politikus méltatlanná vált a képviselői munkára, amiről le kell mondaniuk.

2024. 03. 03. 9:24
HZ1_4204
20240222 budapest fovarosi itelotabla varju laszlo valasztas rendje elleni buntett es mas buncselekenyek vadjaval itelet hozatal havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem akar lemondani a parlamenti mandátumáról és visszavonulni a közélettől Fekete-Győr András. A Momentum bukott elnöke még pénteken a közösségi oldalán úgy vélekedett, hogy

 börtönnel fenyegetik, ez pedig csak megerősíti őket abban, hogy jó úton járnak. 

Mint ismert, nemrég másodfokon egy év börtönbüntetésre ítélték Fekete-Győrt, miután egy 2018-as kormányellenes tüntetésen eldobott füstgránát és az azt követő lökdösődés miatt emeltek vádat ellene. A büntetést a bíróság két év próbaidőre felfüggesztette. Szarvas Koppány Bendegúz, a párt másik tagja esetében maradt a felfüggesztett szabadságvesztés. Fekete-Győr a védőjével együtt már fellebbezett a döntés ellen, így az ítélőtáblán folytatódik az ügy. Fekete-Győr az ATV műsorában úgy vélekedett, hogy jelenleg ő egy koncepciós per áldozata.

Amint arról lapunk beszámolt, 

bűnösnek nyilvánították Varju Lászlót, a Demokratikus Koalíció (DK) parlamenti képviselőjét is testi sértés bűntettében.

 Az ellenzék 2018. decemberi, MTVA-székháznál okozott botránya során Varju politikustársaival együtt randalírozott az épületben, összetűzésbe kerülve az ottani biztonsági szolgálattal. A képviselő a vád szerint egy biztonsági őrnek nyolc napon túl gyógyuló sérülést okozott. Mivel a másodfokú bíróság megváltoztatta az elsőfokú ítéletet, ezért a döntés még nem jogerős. Az ítélettel kapcsolatban Varju László az ATV műsorában azt állította, politikai befolyás alatt döntött az ítélőtábla. Ráadásul a politikus tagadta, hogy nyolc napon túl gyógyuló sérülést okozott volna azt MTVA biztonsági őrének.

Nem idegen a baloldaltól az erőszak

A gyurcsányista képviselő elítélése kapcsán Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a kormánypártok kihelyezett frakcióülésén azt mondta, hogy

a mai nappal haladéktalanul távozzon a közéletből.

Mint emlékeztetett: az elmúlt időszakban is volt egy hasonló ítélet Fekete-Győr András kapcsán, és Kocsis azt mondta, hogy ő is távozzon a magyar közéletből. Leszögezte: ez az erőszakosság nem idegen a baloldaltól.

Kocsis Máté az Országgyűlés tavaszi ülésszakának a nyitó napján a két ügy kapcsán jelezte: Fekete-Győr András és Varju László nem vállalja a tettei következményeit. 

– Varju László egy bűnöző 

– szögezte le a frakcióvezető.

– Több baloldali párt esetében az tapasztalható, hogy a jogsértő vagy éppen vállalhatatlan tetteknek nincsenek következményei – nyilatkozta korábban lapunknak ifj. Lomnici Zoltán. A Századvég jogi szakértője hozzáfűzte: a baloldalon a bűnöknek sem, a polgári, konzervatív oldalon a hibáknak is van következményük.

– Gyurcsány Ferenc, Gréczy Zsolt, Niedermüller Péter, László Imre, Gyöngyösi Márton is olyan prominens baloldali pártpolitikusok, akik nem távoztak a politikából, de még a pártjukból sem, holott ezt meg kellett volna tenniük

– sorolta az alkotmányjogász.

Le kell mondaniuk

Varju és Fekete-Győr ügyével kapcsolatban Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a Magyar Nemzetnek elmondta: minden jogkövető ember elvárja, hogy ha egy politikust ilyen súlyos, erőszakos bűncselekmény miatt megbüntetnek, akkor mondjon le a mandátumáról. 

– A politikai pályája véget kellene érjen, amikor a bíróság is kimondja róla, hogy rendőrökre támadt, erőszakos és a választás rendje elleni bűncselekményt követett el, megállapítva a képviselő felelősségét

– tette hozzá a kormánypárti politikus.

– Varju László és Fekete-Győr András is méltatlanná vált arra, hogy megtartsa képviselői mandátumát – jelentette ki lapunknak a XXI. Század Intézet elemzője. Nagy Ervin úgy véli, morálisan és politikai szempontokat is figyelembe véve mindketten akkor járnának el helyesen, ha lemondanának képviselői helyükről, hisz a saját pártjuknak, illetve az ellenzéki oldalnak is tehertételévé váltak.

Sőt, mivel a pártok már a júniusi dupla választásokra koncentrálnak, így hatványozottan igaz, hogy a baloldal érdeke lenne, hogy ilyen súlyos botrányok ne nehezítsék a kampányukat.

– hangsúlyozta.

Borítókép: Gyurcsány Ferenc és Varju László a bíróságon (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.