Nagy Ervin: A baloldalnak taktikai érdeke lenne, hogy Varju László és Fekete-Győr András lemondjon

Nehéz helyzetbe hozza pártját Varju László és Fekete-Győr András – mutatott rá a XXI. Század Inzézet elemzője a két baloldali politikus elítélése kapcsán. Nagy Ervin úgy véli, a következménynélküliség ráragad a baloldalra, ami kiváló támadási felületet biztosít és a bizonytalan szavazókat is elriasztja. Szerinte az ilyen ügyek gátjai a baloldal térnyerésének, a választói bázis növekedésének, így nem „csupán” morális, hanem taktikai hiba is a politikai verseny élvonalában tartani ezeket a politikusokat.

2024. 02. 24. 10:54
VARJU László
Budapest, 2021. november 11. Varju László, a DK vezérszónoka felszólal a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2020. évi egységes költségvetésének végrehajtásáról tartott általános vitán az Országgyûlés plenáris ülésén 2021. november 11-én. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Varju László és Fekete-Győr András is méltatlanná vált arra, hogy megtartsa képviselői mandátumát – jelentette ki a Magyar Nemzet megkeresésére a XXI. Század Intézet elemzője. Nagy Ervin úgy véli, morálisan és politikai szempontokat is figyelembe véve mindketten akkor járnának el helyesen, ha lemondanának képviselői helyükről, hisz a saját pártjuknak, illetve az ellenzéki oldalnak is tehertételévé váltak. 

Sőt, mivel a pártok már a júniusi dupla választásokra koncentrálnak, így hatványozottan igaz, hogy a baloldal érdeke lenne, hogy ilyen súlyos botrányok ne nehezítsék a kampányukat.

– hangsúlyozta.

Szavai szerint a két ügy a felelősségvállalás, illetve az annak elmaradása szempontjából ugyanazt a problémát hordozza magában. – A következménynélküliség ráragad a baloldalra, ami egyrészt támadási felület, másrészt defenzívára kényszeríti a pártokat, harmadrészt pedig büntetőpontokat jelent a választópolgár fejében – mondta. Nagy Ervin rámutatott:

ha a törzsszavazókat nem is, de a bizonytalanokat, akiknek a bizalmáért a baloldalnak a siker érdekében meg kell küzdenie, elriasztja az ilyen botrány következménynélkülisége.

Szerinte az ilyen ügyek gátjai a baloldal térnyerésének, a választói bázis növekedésének, így nem „csupán” morális, hanem taktikai hiba is a politikai verseny élvonalában tartani Varju Lászlót és Fekete-Győr Andrást. 

– Főleg úgy, hogy nagy a kontraszt a jobboldallal szemben, ahol a politikai hibáknak és bűnöknek egyértelműen komoly következménye van – mondta. Azonban hangsúlyozta: a két ügy annyiban eltér, hogy 

Fekete-Győr András esetében még van egy fellebbviteli beadvány, míg Varju esetében az ítélet egy része viszont jogerős.

A Momentum egykori vezetője így hivatkozhat arra, hogy meg kell várni a jogerős ítéletet, de az ügy komolyságát tekintve, illetve aki látta a felvételeket, amin a politikus füstgránátot dob a rendőrök felé, annak mindez csak olcsó jogászkodásnak tűnik, nem egy tisztességes politikai magatartásnak. 

Fekete-Győr taktikai szempontból – ha már nem akarja becsülettel vállalni tettéért a felelősséget – legalább annyit tehetne, hogy a jogerős ítéletig egyet hátralép

– mondta. Az elemző hozzátette: de úgy tűnik, hogy inkább a nevetséges magyarázkodást választja, hivatkozik a sportolói múltjára és abszurd módon arra, hogy milyen pontosan tud dobni, és hogy ő nem a rendőröket célozta meg, majd áldozati pózba helyezkedik és kormányt hibáztatja, ami totálisan hiteltelen.

– Varju László jogerős ítélete miatt viszont a parlamentnek meg kell tárgyalnia, hogy fennáll-e az összeférhetetlenség – emlékeztetett Nagy Ervin. Szerinte mivel közügyektől nem tiltotta el a bíróság, így automatikusan nem veszti el a mandátumát, de az Országgyűlésnek kötelessége megvizsgálni és adott esetben megállapítani a képviselő összeférhetetlenségét, így 

Varju mandátuma a tavaszi ülésszakban valóban veszélybe kerül.

A baloldalon nincsenek következmények

– A Demokratikus Koalíció esetében, mint általában a 2010 előtti balliberális oldalon, a következményeknélküliség megszokottá vált, ám úgy tűnik, hogy az új generáció is ebben a közegben szocializálódott és követi az elődöket – jelentette ki Nagy Ervin. 

Emlékeztetett Horn Gyula pufajkás múltjára, Gyurcsány Ferenc őszödi beszédére, amelyen a  hazugságokért és rendőrterrorért várta a közvélemény többsége, hogy felelősségteljesen jár el a politikus és lemond a tisztségéről, ám egyik esetben sem történt meg. 

Ezért is volt legitim 2010 előtt Fricz Tamás állítása, hogy Magyarország következmények nélküli ország. 2010 óta viszont látjuk a politikai versengés kettősségét

– emlékeztetett Nagy Ervin, majd rámutatott:

a jobboldalon van következménye a hibáknak és bűnöknek, a baloldalon nincs.

– Ez igaz az új generáció, így Karácsony Gergely és a még fiatalabb Fekete-Győr András esetében. Az általuk fontosnak és követendő mintának tartott Nyugaton egy főpolgármester, ha hazudik a nyelvvizsgájáról, abba vagy belebukik, vagy önként távozik, ahogy a rendőrökre rátámadó képviselő sem kezd áldozatként hivatkozni önmagára és a bíróságot vádolni, hanem visszaadja mandátumát – mondta. Hozzátette: 

a mai baloldal ebben a kérdésben közelebb áll a posztkommunista múltjához, mint a Nyugathoz.

A Momentumnak jelen esetben különösen komoly kárt okoz az ügy – szögezte le az elemző. Rámutatott: Donáth Anna Gyurcsányékkal szemben határozza meg – legalábbis szóban – a pártját és arról, hogy a hazugság kultúrája helyett ők az igazság kultúráját képviselik, hogy ebben többek, mint a 2010 előtti baloldal. 

– Fekete-Győr András botránya, de ide vehetjük a Cseh Katalinhoz köthető céghálózattal kapcsolatos OLAF-vizsgálatokat és Hajnal Miklós hazugságát a diplomájáról, mind-mind azt mutatják meg, hogy 

a Momentum morálisan nem különbözik a Demokratikus Koalíciótól, semmiféle morális előnyük nincsen.

– jelentette ki Nagy Ervin.

Borítókép: Varju László (Fotó:MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.