Ungár Péter: Nem külföldön fogják eldönteni, ki lesz a főpolgármester-jelölt

Az LMP társelnöke sem hagyta szó nélkül, hogy hátat fordítottak nekik európai szövetségeseik.

2024. 03. 25. 16:02
UNGÁR Péter
Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Zöld Párt nem szokott beleszólni tagállamok önkormányzati választásaiba, most azért teszik, hogy a nyugat-európai tagpártok orbánozós kampányait védjék a liberális vetélytársaikkal szemben – írta közösségi oldalán Ungár Péter. Az LMP társelnöke rámutatott:

Szívük joga, hogy ezt tegyék, de egy dolgot megmutat, az európai zöldeknek a holland, a német és az osztrák szavazók számítanak, teljesen hidegen hagyja őket, hogy mennyire zöld egy városvezetés, amely járatritkításokat akart bevezetni.

Ungár Péter ugyanakkor úgy véli, legalább nem kell védenie „az európai zöld fősodor őrületeit”. Szavai szerint amúgy sem lehetett volna közös európai kampányt véghezvinni, hiszen a nyugati zöldek az akkumulátorgyarmatosítás helyett  az elektromobilitás erőltetését választják,

a gondoskodó munkában dolgozó kelet-európai nők béregyenlősége helyett pedig a nem bináris vécékkel foglalkoznak.

„Nekünk nem külföldön fogják eldönteni, ki a főpolgármester-jelöltünk. A budapestiek Vitézy Dáviddal járnak jól” – zárta bejegyzését a politikus.

Mint ismert, Vitézy Dávid főpolgármester-jelöltsége miatt felfüggesztik együttműködésüket az európai zöldek az LMP-vel. „Az Európai Zöld Párt Európa-párti és demokráciapárti mozgalomként elkötelezetten küzd Orbán Viktor magyar miniszterelnök szélsőjobboldali, Európa-ellenes és populista rezsimje ellen” – írja a pártcsalád közleményében, amely szerint

Karácsony Gergely második budapesti győzelme nélkülözhetetlen a demokratikus és Európa-párti erők térnyeréséhez.

Ahogy arról a Magyar Nemzet már beszámolt, Schiffer András sem hagyta szó nélkül az ügyet. „Óriási tévedésem volt, amikor 2010 után lelkesen támogattam a hajdani LMP csatlakozását az EGP-hez” – jelentette ki. Az ügyvéd úgy véli, a nyolcvanas években antiimperialista és pacifista német Zöldek

ma a legnagyobb háborús uszítók, a tengerentúli nagytőke és persze a német autóipar lobbistái.

Régen nem a jövő generációk, sokkal inkább a hadiipar és az agrobizniszben is utazó magántőkealapok érdekeit szolgálják – vélekedett Schiffer, aki szerint a zöldeknek fontosabb az identitáspolitikai őrület, mint a természeti erőforrások védelme.

Borítókép: Ungár Péter (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.