Visszatér a tél, még havazhat is márciusban

Nem szabadultunk meg az éjszakai fagyoktól.

2024. 03. 02. 20:33
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hosszú távú előrejelzések szerint március első hetében folytatódik az enyhe, tavaszias időjárás. Az Agroinform előrejelzése szerint azonban március közepe meglepetést tartogat. A hónap közepe felé haladva egyre hűvösebbre fordul az időjárás. Előbb 10, majd 5 fokra esik vissza a maximum-hőmérséklet. Éjszaka fagyok is lehetnek, ami a gyümölcstermelőknek – főleg a sárgabarackosokban – okozhat súlyos gondot.

Eleinte eső, majd hó formájában is hullhat csapadék

– írja a Tolna vármegyei hírportál.

 

 

Újra elővehetjük a nagykabátot

A márciusi ünnepi hosszú hétvége tehát télies időjárással és hóval fenyeget, könnyen megismétlődhet az évtizeddel ezelőtti legendás havazás. Március harmadik hetében viszont az előrejelzés szerint visszatér a meleg, ugyan csapadékos időjárással, de 20 fok körüli hőmérsékleti csúcsokkal. A hónap vége pedig még ennél is kellemesebb lehet: 25 fokot is mérhetünk majd.

Márciusban tehát előkerülhet még a télikabát, akár a hótaposó is, de az eddigi márciusi hidegrekordot, az 1963. március 1-jén Lentiben mért mínusz 27 fokos extrém alacsony értéket remélhetőleg nem közelítjük meg.

 

Március 15. – 25 centis hóval

A korábbi hetek enyhe tavaszias időjárása után 2013. március 14-én hirtelen visszaesett a hőmérséklet az egész országban, majd szinte mindenhol fagypont alá csökkent március 15. hajnalára. A Dunántúlon már 14-én hajnalban havazásba váltott a csapadék, és viharos szél fújt.

Másnap már az ország nagy részén havazott.

A hótakaró vastagsága a legtöbb helyen 25 centiméter körül volt.

A kialakult időjárási helyzetet egy délnyugat felől érkező, nagy nedvességtartalmú mediterrán ciklon okozta, amely Közép-Európa felett találkozott az Európa északi felének időjárását ekkor már uraló hideg, sarkvidéki eredetű légtömegekkel.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.