A baloldal régóta katonákat küldene Ukrajnába

A baloldal és a baloldali politikusok háborúpártisága mára már mindenkinek egyértelmű lehet. Márki-Zay Péter, Gyurcsány Ferenc, a momentumosok és még sokan mások a baloldalról támogatják annak a háborúnak a folytatását, ami napról napra – az elhibázott szankciók miatt is – egyre jobban gyengíti Európát.

2024. 04. 12. 5:37
KARÁCSONY Gergely; DOBREV Klára; MÁRKI-ZAY Péter; FEKETE-GYÕR András; JAKAB Péter
Budapest, 2021. október 23. Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje (k), valamint a korábbi miniszterelnök-jelöltek: Karácsony Gergely (MSZP, Párbeszéd, LMP, j2), Dobrev Klára (j), Jakab Péter (b2, Jobbik) és Fekete-Gyõr András (b, Momentum) az ellenzéki pártok Egységben a szabad Magyarországért! címmel tartott megemlékezésén, az Andrássy úton az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján, 2021. október 23-án. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amióta Márki-Zay Péter megjelent a magyar politikában, hírhedté vált arról, hogy nem feltétlenül gondolja át jól a mondatokat, amiket kimond. Az egykori bukott miniszterelnök-jelölt már 2022 februárjában a Partizán című műsorban arra a kérdésre, hogy adna-e katonai segítséget Ukrajnának, úgy válaszolt: 

Hát hogyha a NATO úgy dönt, akkor akár katonait is.

Nem sokkal később Márki-Zay már a fegyverszállításról beszélt az ATV-ben: 

Hogyha a NATO úgy dönt, hogy akár fegyverekkel is támogatja Ukrajnát, akkor természetesen ezt mi is támogatni fogjuk.

A baloldal egykori reménysége egy interjú alkalmával azt is kijelentette: 

Orbán Viktor egy személyben felelős azért, hogy most háború van Ukrajnában, és emberek halnak meg.

Ez a kijelentés azért különösen átgondolatlan, mivel Orbán Viktor és a magyar kormány a háború kitörése óta sürgeti a fegyverszünetet, a tárgyalásokat és legfőképpen a békét.

Gyurcsány Ferenc is kivette már a részét a háborús uszításból: 

Pocsék ember leszel vagy meghalsz. Melyiket választanátok? Orbán ezt a választást hagyja a hazának, neked (…). Orbán szerint életünk ára a bűnbeesés. Az élethez sz…r alakká kell válnunk.

– írta a közösségi oldalán a DK elnöke,

Tehát „pocsék ember”, „sz…r alak” az a magyar, aki nem hajlandó meghalni Ukrajnáért, legalábbis a baloldal vezére szerint. Közben érvel is a háború mellett: 

Meg se próbál (Orbán Viktor) más utat ajánlani a nemzetnek. Magyarország vezetője gyáva, erkölcstelen nemzetként szeretne bennünket látni, láttatni. Miért osztoznánk az ő bűnében?

– írta Gyurcsány Ferenc.

A háborúpártiságból természetesen Karácsony Gergely is kivette a részét. Budapest jelenlegi főpolgármestere tavaly az ATV műsorában arról beszélt, hogy Magyarország háborúban áll Oroszországgal. Amikor a műsorvezető figyelmeztette, hogy szerencsére ez nincs így, a főpolgármester megismételte: 

Hát én azt gondolom, hogy de!

A Momentum a háború kitörése óta követeli, hogy Magyarország küldjön fegyvereket és akár katonákat is a frontvonalra. Az egyik élharcosa ennek párton belül Cseh Katalin, aki a háború kitörése után nem sokkal már úgy fogalmazott a közösségi oldalán: 

Egyértelmű, hogy a NATO-nak segítenie kell Ukrajnának azzal, hogy megkapják azokat a fegyvereket, amivel meg tudják vívni ezt a háborút.

Mint ismert, Európa több vezető politikusa és kormányzata is – köztük Emmanuel Macron vagy a német kormány – a háború mellett áll, ahogy hazánkban a baloldali politikusok is. 

Úgy tűnik tehát, hogy a hazai és a nemzetközi baloldalnak az a célja, hogy bizonyos érdekek miatt egész Európát belesodorják a háborúba.

 

Borítókép: Fekete-Győr András, Jakab Péter, Márki-Zay Péter, Karácsony Gergely és Dobrev Klára (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.