A rendőrség elárulta, hol lehet sebességmérésre számítani

Bár a KRESZ lehetővé teszi, hogy gyakorlatilag bárhol állhat traffipax és sebességmérő autó – még ott is, ahol a járművek megállása vagy várakozása tilos –, a rendőrség mégsem él ezzel a lehetőséggel. Szerintük ennek oka részben a közlekedésbiztonság szem előtt tartása, másfelől az állampolgárok és a rendőrség közötti bizalom erősítése.

2024. 04. 17. 21:47
Rendőrök a Véda automata közlekedés-ellenőrzési rendszer egyik sebességmérőjével a 6-os főúton, Pécs határában 2016. április 21-én. Csaknem kilencszáz magyarországi helyszínen ellenőrzi a rendőrség a sebességhatár túllépését reggel hat óra óta 24 órán keresztül a Speedmarathon nemzetközi akció keretében. (Fotó: MTI/Sóki Tamás)
Fotó: MTI/Sóki Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közúti közlekedés szabályairól szóló rendelet, vagyis a KRESZ szerint a közúti forgalom ellenőrzését, például a sebességmérést végző berendezést, valamint azt a járművet, amelyben a közúti forgalom ellenőrzését végző berendezés üzemel, a közúton úgy kell elhelyezni, hogy a gyalogos- és járműforgalmat indokolatlan mértékben ne akadályozza – közölte a Világgazdaság megkeresésére az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

Traffipax
Traffipax: a rendőrség elárulta, hol számíthatunk sebességmérésre (Fotó: Békés Megyei Hírlap/Bencsik Ádám)

A KRESZ vonatkozó bekezdése ugyan lehetővé teszi, hogy az a jármű, amelyben a közúti ellenőrző berendezés üzemel, a járműforgalom elől elzárt területen, továbbá a közútnak azon a részén is elhelyezhető, ahol a járművek megállása vagy várakozása tilos, a rendőrség mégsem él ezzel a lehetőséggel.

Ennek oka részben a közlekedésbiztonság szem előtt tartása, másfelől az állampolgárok és a rendőrség közötti bizalom erősítése. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy bár a jogszabály lehetőséget ad rá, a rendőrök mégis más módját választják a traffipaxozásnak, noha a közelmúltban az ellenkezőjére is volt példa.

 

24 órás speedmaratont tartanak a héten

A téma már csak azért is aktuális, mert az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózatának éves ellenőrzési terve alapján április 15. és április 21. között, vagyis ezen a héten Magyarországon is fokozott ellenőrzést tartanak. A mostani időszak középpontjában a gyorshajtás áll.

Az akció csúcspontja pénteken lesz, amikor

6 órától kezdődően úgynevezett 24 órás speedmaratont is tartanak,

melynek során valamennyi sebességmérő eszközt bevetik.

A kormány szeptember 1-jétől megemelte a sebességhatár átlépéséért járó bírságok összegét. Az alábbi táblázatban láthatjuk, hogy az egyes megengedett sebességhatárok átlépése esetén mekkora bírsággal kell számolni.

Traffipax
 

A rendőrség arra vonatkozóan nem gyűjt adatokat, hogy a sebességhatárok túllépése a magyar közutakon milyen tendenciát mutat.

A feltárt jogsértések számából nem lehet megalapozott következtetést levonni, ugyanis a szankcionált esetek száma függ attól, hogy mekkora járműforgalommal jellemezhető úton és mekkora időtartamban végez a rendőrség sebességellenőrzést, és ott milyen gyakoriak a jogsértések – mutatott rá az ORFK.

A közhiedelemmel ellentétben a rendőrség nem bevételi lehetőségként tekint a traffipaxozásra,

mivel a kiszabott közigazgatási bírság összegét a Magyar Államkincstárnál vezetett központosított beszedési számlára kell befizetni.

 

Májusban is folytatódnak a fokozott rendőrségi ellenőrzések

Legutóbb a biztonsági öv használatát figyelte a rendőrség, legközelebb, május 13. és 19. között pedig a testesebb járműveket, az autóbuszokat és a tehergépjárműveket ellenőrzi majd a Roadpol, és július kivételével az év minden hónapjára jut valamilyen ellenőrzés az utakon:

  • május 13–19.: tehergépjármű- és autóbusz-ellenőrzés,
  • június 17–23.: ellenőrzés az ittasan, bódult állapotban vezetők kiszűrésére (21-én 24 órás A&D Maraton ellenőrzés is),
  • augusztus 5–11.: sebesség-ellenőrzés,
  • szeptember 16–22.: biztonsági napok,
  • október 7–13.: ellenőrzés a figyelmetlenségre visszavezethető balesetek megelőzésére,
  • november 11–17.: tehergépjármű- és autóbusz-ellenőrzés,
  • december 16–22.: ellenőrzés az ittasan, bódult állapotban vezetők kiszűrésére.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/ Sóki Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.