Baleset történt a gondozatlan óbudai játszótéren

Bírósághoz fordul az apa, akinek a fia eltörte a kezét a III. kerület egyik rendkívül rossz állapotban lévő játszóterén.

2024. 04. 18. 7:57
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy éve nem történt semmi, ezért bírósághoz fordult Nagy Attila, akinek a fia eltörte a karját egy Óbudán lévő közterületen – írja a Metropol. A lap szerint a játszótéren egy elhanyagolt fatákolmány állt, innen zuhant le a fiú. A család kártérítést követelt, de az önkormányzat azóta is hárít. 

Az ügy annyira nem foglalkoztatta Kisséket, hogy a balesetveszélyes eszközt csak mostanában, a beleset után egy évvel bontatták el, a kisebb részben tulajdonos főváros pedig szintén csak a közelmúltban rakott ki táblákat, amelyeken a saját felelősségre hívják fel a területre érkező bringások és járókelők figyelmét.

Az óbudai család kálváriája tavaly áprilisban kezdődött, amikor Nagy Attila fia és két osztálytársa egy iskolai projekten dolgoztak. A munka során szünetet tartva a gyerekek a Békás-tó melletti területre mentek, amin egy faépítmény volt. Erre másztak fel, majd amikor a fiú rálépett egy korhadt falécre, az leszakadt alatta. Miután az ingatlan tulajdonosa a Fővárosi Önkormányzat és nagyobb részben az óbudai önkormányzat, fenntartója pedig az Óbudai Vagyonkezelő, az apa azonnal felvette a kapcsolatot Óbudával. 

A Kiss László vezette önkormányzat zsigerből hárított

A család hatmillió forint kártérítést igényelt az óbudai önkormányzattól, de kérelmüket a kerületi vagyonkezelő elutasította. Az önkormányzat tagadta a felelősségét. A Metropol szerint az óbudai önkormányzat arra hivatkozott, nem tudták, hogy a területükön egy építmény van. A család szerint ez a felelősséghárítás elfogadhatatlan, tekintettel arra, hogy a baleset az önkormányzat kezelésében lévő területen történt. Ráadásul az a faépítmény már hosszú évek óta ott volt, és ez az önkormányzat szégyene, hogy azt sem tudja, milyen eszközök vannak a saját területén. 

Azonban nem ez az egyetlen terület, amelyet az elmúlt években elhanyagoltak Óbudán. A Hajógyári-sziget egyik legkedveltebb és legismertebb helye a csúszdás játszótér. Az úgynevezett ródlidomb oldalába épült csúszdákat még a Május 9. park kialakítása során hozták létre. A szigeten lévő három játszótérből kettő a jelenkort is megélte. A csúszdás játszótér teljes körű felújítására utoljára a 90-es években került sor. Az idő közben eljárt felette, így szükségessé vált a felújítása. Az utóbbi években erről ígéretek tucatjai hangzottak el, de semmi érdemi nem történt. Így mostanra a csúszdapark baleset- és életveszélyessé vált, le kellett zárni.

Tudtak a problémáról

A baloldal már a 2019-es önkormányzati kampányban is az Óbudai-sziget védelmével és közjóléti funkciójának fejlesztésével kampányolt. Emlékezetes volt, a szigetért aggódott Szabó Tímea, aki sikeresen adta elő az óbudaiaknak, hogy szívén viseli a hely sorsát. 2022-re csak sikerült elkészíteni a Radó Dezső-terv részét képező Óbudai-sziget-stratégia tervet, ami a hely jövőjét volt hivatott biztosítani. Ebben foglalkoztak a csúszdás játszótérrel is, ami kapcsán azt írták:

A ’90-es években teljes körű felújításon átesett a csúszdás játszótér, mely jelenleg is viszonylag jó állapotban van.

Ennek ugyanakkor ellentmondani látszik az a szakértői megjegyzés ugyanebben a tanulmányban, ami azt mondja, hogy:

A játszótér több berendezésének állapota jelenleg erősen amortizált.

Karácsonyék tehát már 2021-ben tisztában lehettek azzal, hogy a játszótér komoly felújításra szorul. Több berendezés baleset- és életveszélyes lehet. Ezt bizonyítja az az ígéretcunami, ami kapcsán egymásra licitáltak a baloldal politikusai: mindenki megígérte több ízben is, hogy mihamarabb fel fogják újítani a teret. 

Bardóczi Sándor, a baloldal főtájépítésze 2022 elején 300 milliós rekonstrukcióval akarta újjávarázsolni a játszóteret, majd  ezt a nagyszabású ígéretet már tényként kezdte emlegetni a DK-s Kiss László vezette kerületi önkormányzat is.

Az igényeket felmérték 2021 elején, majd 2021 novemberére el is készült a stratégia dokumentációja. Ezután elfogyott a lendület és elkezdődött az időhúzás. Véleményeztek, terveztek, határidőt hosszabbítottak, bejárásokat tartottak, közös tervezést hirdettek, majd újraterveztek. Karácsony Gergely végül 2023 áprilisában bejelentette a játszótér ötnapos bezárását, amikor is elkezdték volna a veszélyes alépítmény és szegélyelemek cseréjét. A városvezető szerint a teljes felújítás több lépcsőben valósult volna meg. A lépések mégis elmaradtak, végül a játszóteret nemrég lezárták, mert baleset- és életveszélyes lett, annyira szétrohadt.

A Margitszigeten sem jobb a helyzet. A szigeten található pólós játszótér állapota aggodalomra ad okot. A járda csupa kavics, a játékeszközök elöregedettek, össze vannak firkálva, az átcsúszópálya pedig már nem is működik, leszerelték, mert balesetveszélyessé vált.

Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy az elhanyagolt játszótér igénytelen látogatókat vonz, akik még tovább rontják a környék atmoszféráját. A helyi lakosok és a rendszeres látogatók egyaránt panaszkodnak a területet megszálló csövesekre, akik a padokon fekszenek, italoznak.

Egészen elképesztő, hogy itt a gyerekeknek ezt kell látniuk, hogy itt iszákoskodnak pár méterre a játszótértől. Itt fetrengenek a padokon, komolyan mondom, már egyre kevésbé hozom ide örömmel a fiamat. A játszótér nagyon sokoldalú, sokat járunk ide, de iszonyatosan kopott már, sőt a csúszópályát is leszerelték, pedig az volt a gyerekek kedvence

– mondta Csilla a Metropolnak.

Életkép… Nem örülnek a hívatlan vendégeknek a szülők. Fotó: Fügedi Richárd

Láthatóan megy tönkre minden

A játékok állapota is rendkívül aggasztó. A fa teljesen megszürkült, köszönhetően annak, hogy valószínűleg több éve nem végeznek rajta állagmegóvási munkálatokat. Így a lekezeletlen, kopott faszerkezetek az időjárás viszontagságainak vannak kitéve, ami a gyors pusztulásukhoz vezet. 

Korhadó fa, szemét, graffiti, tönkrement pad és gondozatlan járófelület. Fotó: Fügedi Richárd

A helyzet sürgős beavatkozást igényel a lap szerint, ugyanis a játszótér mostanra borzasztó állapotba került, nem biztonságos az évek óta karbantartás nélkül hagyott játékok használata a gyermekeknek. Emellett pedig a játszótéren pihenő hajléktalanok komoly egészségügyi kockázatot is jelentenek. 

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Metropol)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.