Bérfejlesztésről kezdődött tárgyalás a kormány és az állam egyetemek között

A legutóbbi béremelés negyvenötezer foglalkoztatottat érintett, összesen évi hatvannégymilliárd forint mértékben.

Forrás: Világgazdaság, MTI2024. 04. 11. 15:55
null
Fotó: Jászai Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az állami fenntartású egyetemek bérfejlesztéséről kezdődött egyeztetés a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM), valamint az állami egyetemek képviselői között csütörtökön – közölte a tárca innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkársága, számolt be a Világgazdaság. Az egyeztetésen a minisztérium képviseletében Hankó Balázs felsőoktatásért, szakképzésért és innovációért felelős államtitkár és Varga-Bajusz Veronika felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár vett részt.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a kormány az elmúlt években lépcsőzetesen emelte a béreket: 2016-ban 15 százalékos, 2017-re 27 százalékos , majd 2021 őszén 15 százalékos, míg a 2022-es évben szintén 15 százalékos bérfejlesztés valósult meg a felsőoktatás valamennyi területén. Kiemelte, 

a legutóbbi béremelés 45 ezer foglalkoztatottat érintett, összesen évi 64 milliárd forint mértékben.

Az államtitkár hangsúlyozta azt is, hogy a fenntartói adatok alapján az állami egyetemek esetében azt látják, hogy átlagosan

  • az egyetemi tanársegédi havi kereset 450 ezer forint,
  • az egyetemi adjunktusi 550 ezer forint,
  • az egyetemi docensi 800 ezer forint,
  • az egyetemi tanári pedig 1,2 millió forint. 

A tárgyalás során az állami fenntartású egyetemek képviselői számára megerősítették az egyeztetések folytatásának szükségességét, az egyes egyetemek, képzési területek egyedi szempontjainak áttekintését, amely alapul szolgálhat a kormány döntésének előkészítésére. 

A kormány szeretné a felsőoktatási béreket is emelni, de türelmet kér. A mostani háborús időszakban rendkívüli kiadások terhelik az országot. Idén jelentős béremelési programot indított a tanároknak, az óvónőknek, és emelte az ápolók bérét is, ezek óriási költségvetési ráfordítást igényelnek.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTVA/Jászai Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.