Csak a szokásos: ismét összevissza beszél Karácsony, ezúttal a „zöldítő jövőtervekről”

Hiába ígért már 2019-ben Városháza parkot Karácsony, az azért nincs kész, mert ellenzékben az ember „nem foglalkozik olyan apróságokkal, mint a valóság” – mondta Karácsony Gergely a főváros zöldítő jövőterveiről szóló kiadvány bemutatóján. A főpolgármester átalakítaná a Széchenyi teret, bár az már két éve nem a főváros kezelésében van, a Nagykörúton pedig „mennyiségileg zöldítenének”, amit térkövezéssel kezdenének. Felújítanák a Népligetet is, ami harminc év múlva készülne el.

2024. 04. 23. 9:14
HZ1_5558

20230628 Budapest
A Fővárosi Közgyűlés ülése a Városházán
fotó: Havran Zoltán (HZ)
Magyar Nemzet
képen: Karácsony Gergely főpolgármester, Számadó Tamás főjegyző

20230628 BudapestA Fővárosi Közgyűlés ülése a Városházánfotó: Havran Zoltán (HZ)Magyar Nemzetképen: Karácsony Gergely főpolgármester, Számadó Tamás főjegyző
Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zöldülő Budapest 2030 címmel adott ki kiadványt a Városháza, Karácsony Gergely főpolgármester hétfő este ennek bemutatóján beszélt arról, mit tettek eddig és mit terveznek a jövőben a zöldfelületek fejlesztése érdekében.

„Visszaadjuk a budapestieknek a Városháza előtt most parkolóként elkerített területet, amely Budapest ideális főtere lehetne. A téren parkosított agórát alakítunk ki, amely az aktív közéleti részvétel, a nyílt társadalmi vita helyszíne lesz” – szó szerint ez szerepelt Karácsony 2019-es főpolgármester-jelölti programjában (22. oldal). Arról, hogy miért nincs még kész a Városháza park, Karácsony most ezt mondta:

nyilván amikor az ember ellenzékben van, akkor nagyobb a képzelőereje, és nem foglalkozik olyan apróságokkal, mint a valóság.

Karácsony kabinetfőnöke, Balogh Samu a napokban a Magyar Nemzetnek egyébként azt mondta: a Városháza park tervezése továbbra is az előkészítés fázisánál tart. A kabinetfőnök szerint a csúszás oka, hogy előbb a Főpolgármesteri Hivatal kiskörúti homlokzatát kellett felújítani, a főpolgármester szerint pedig az, hogy a kormány nem ad pénzt. Karácsony egyébként a zöldkiadvány bemutatóján később azt mondta: a Városháza parkot nem uniós, hanem saját forrásból fogják kialakítani.

Karácsony beszélt a Lánchíd pesti hídfőjénél lévő Széchenyi térről is, amelyet átalakítana és sétálhatóvá tenne, bár ő is elismerte, hogy a közterület már két éve nincs a főváros kezelésében.

Bardóczi Sándor főtájépítész az eseményen arról beszélt, hogy

növelni akarják a zöldterület arányát a Nagykörúton, mert szerinte „mennyiségileg ott lehet a legtöbbet zöldíteni”. Ennek első lépéseként az aszfaltot térkőre cserélnék, hogy „hasznosulhassanak a felszíni vizek”.

A főtájépítész elismerte, hogy szinte minden budapesti park felújításra szorul, és úgy fogalmazott:

szerencsés, ha nincs pénze egy városnak, mert akkor van idő az átgondolásra

a parkok jövőjéről, egyszer pedig majd úgyis jön a pénz. A fő céljuk egyébként a Népliget felújítása, ahová legalább egy sörcsarnokot akarnak visszahozni, mert „most nem akar odamenni senki”. A főtájépítész szerint a Népliget felújítása akár harminc évbe is telhet.

Borítókép: Karácsony Gergely (balra) a Fővárosi Közgyűlés ülésén (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.