Ellenőrizhetetlen mennyiségű drog szabadulhat Magyarországra

Semmilyen drogliberalizáció nem megengedhető, olyan pedig nincs, hogy könnyű drog – mondta Téglásy Kristóf, a Drogkutató Intézet stratégiai igazgatója egy sajtórendezvényen. Mint azt kifejtette: lehetetlenség ellenőrizni, hogy egy megengedő szabályozás esetén a felhasználóknál található kábítószer a törvény szerinti-e, arra viszont jó lenne, hogy kapudrogként egyre több felhasználót függőségbe taszítson.

2024. 04. 11. 16:03
Drogkutató Intézet sajtótájékoztató
Borítókép: Téglásy Kristóf (b) és Dobrowiecki Péter szerint a német drogliberalizáció és a schengeni övezet könnyű átjárhatósága miatt a kannabisz nagy mennyiségű hazánkba áramlására lehet számítani (Fotó: Bach Máté) Forrás: Bach Máté Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs könnyű drog és kemény drog, csak drog van, a szakma régóta szeretné, hogy felejtsék el ezeket a kifejezéseket – mondta Téglásy Kristóf, a Drogkutató Intézet stratégiai igazgatója egy sajtóeseményen, amit a német drogliberalizációról tartottak. Úgy folytatta, 

a marihuána kapudrognak tekinthető, mert aki használja, nagyon gyorsan és könnyebben válik függővé tőle más szerekre.

 Ha valaki marihuánát szív és sörözik, akkor sokkal gyorsabban és könnyebben lesz alkoholfüggő, mert a drog olyan folyamatokat indít be és gyorsít fel az agyban, amelyek az alkoholfüggőséget könnyebben előidézik, ezért is életveszélyes a legalizáció – magyarázta a stratégiai igazgató.

 

Életszerűtlen és végrehajthatatlan a német törvény

Ismertette, a német társadalomnak legalább a fele nem akarja a drogliberalizációt, amit sokan zsákutcának tekintenek. Az enyhítés általuk vélt jótékony hatását azzal indokolták, hogy a rendőrség és a bíróság terheit is csökkenni fognak, a rendőrségnek viszont kijelentette: nincs ember és kapacitás ennek ellenőrzésére. A törvény szerint a legálisan tartott marihuána kritériuma az, hogy a THC-tartalma legfeljebb 15 százalék lehet, ám az utcán lévő drogokban 28 százaléknyi van. 

Lehetetlenség, hogy az utcán a rendőrök egy minilaborral ellenőrizzék a valós hatóanyagtartalmat, ahogyan azt sem lehet kontrollálni, hogy a szer egy engedélyezett cannabisklubból vagy a feketepiacról származik

 – állította. Hozzáfűzte, ezenkívül a bíróságoknak olyan mennyiségű ügyet kellene elővenni, hogy a rendes feladatukat nem bírnák elvégezni. A törvény életszerűtlen és végrehajthatatlan – szögezte le a stratégiai igazgatót.  

Téglásy Kristóf kijelentette: Magyarországon a hátrányos helyzetű térségekben, a jellemzően zárt, cigány közösségekben a dizájnerdrogok vették át az alkohol vagy az alkohol és gyógyszer kombinációjának szerepét az olcsóságuk miatt. Szerinte a marihuána legalizációja nem fogja érinteni azokat a térségeket, ahol a dizájnerdrogok pusztítanak, hiszen ott már nem jellemző a fű használata, Budapesten viszont újra megfigyelhető az olyan klasszikus kábítószerek terjedése, mint például a kokain. 

Drogkutató Intézet sajtótájékoztató
Hollandiában fokozatosan szigorítják a drogfogyasztásra vonatkozó jogszabályokat, Fotó: Bach Máté

 

Hollandiában már bánják

A Drogkutató Intézet stratégiai igazgatója kitért arra is, hogy Hollandia sem nevezhető sikertörténetnek. Ott a kijelölt kávézókban lehet a szert fogyasztani, de az utcára nem vihető ki, és az sem tisztázott, hogy a kávézók honnan szerzik be. 

Hollandiában egyre többen lesznek szigorításpártiak, mert az országban kezelhetetlen mértékű kábítószerturizmust szabadítottak magukra egészségügyi és közbiztonsági szempontból is, ezért most finoman, lépésről lépésre szigorítják a szabályokat. 

Téglásy Kristóf arra is felhívta a figyelmet, hogy a kimutatások szerint Németországban a rendszeresen marihuánát használók 15 százaléka függő lesz. További veszély, hogy a német liberalizációs törvény azokra vonatkozik, akik német állampolgárok és német lakcímkártyájuk van, tehát aki Németországból füvet hoz át a határon, az törvénysértést követ el. 

A schengeni övezetben a könnyű átjárhatóság miatt azonban ellenőrizhetetlenné fog válni a kábítószer beáramlása 

– világított rá. Hozzátette, az EU drogstratégiája nagyon hasonlít a magyarországira, ezért kijelenthető, hogy a német liberalizáció az uniós drogstratégiával is szembemegy.

 

A fiatalokra káros igazán

A prevencióról és a drogok médiában megjelenéséről szólva a stratégiai igazgató elmondta: minél fiatalabb valaki, annál károsabb a marihuána hatása a fejlődő agyra. Szerinte ennek kvázi ünneplése egy popkulturális geg, de suttogó propagandaként fokozatosan működik, egyre inkább teret nyerve. – Le kellene vágni a sárkány ki sem nőtt fejét: elképesztő, hogy olyan dolognak legyen világnapja, ami szélsőséges esetben embereket öl. Ez a társadalom érzékenyítésével és tájékoztatással lenne elérhető. 

– A kábítószerfogyasztás rossz, ezért ennek nem szabad világnapot rendezni, de nem jogszabályalkotással kell elérni a célt, hanem a média, a civil szervezetek, illetve a tanárok segítségére és felelősségvállalására van szükség 

– jelentette ki Téglásy Kristóf.

Dobrowiecki Péter, a Német Intézet kutatási vezetője rámutatott: a baloldali német kormánypártok népszerűsége bezuhant, a zöldekről nagyon negatív a társadalom véleménye, viszont a törzsszavazóikat megtartották. A baloldalnak valamit tennie kellett, hogy ezt megállítsák, és a két év múlva esedékes választáson valamilyen sikert érjenek el, a korábbi ígéretüket végre betartva. A kutatási vezető ismertette: Németországban a szövetségi kormány hoz törvényt, és a tartományokra bízza annak a gyakorlatba ültetését, ám közülük többen jelezték, hogy a jogszabály végrehajthatatlan, mert nincs rá kapacitásuk. Úgy vélekedett, hogy az éjszakai órákban megengedett legális drogfogyasztás sok konfliktushelyzetet fog szülni, melyeket a német hatóságok nem tudnak majd kezelni.

Drogkutató Intézet sajtótájékoztató
A balliberálisok azt is megengednék, hogy a füvezők autót is vezethessenek egy bizonyos idő eltelte után. Fotó: Bach Máté

A kutatási vezető szerint sántít az az érvelés, miszerint a hatóságoknak több idejük lesz az igazi bűnözők üldözésére, mondván: a legalizációnak köszönhetően nem kell erőforrást fordítani a szerhasználókra. – Az illegális árusok nem tűnnek el, mert a náluk kapható kábítószer jobb minőségű és olcsóbb – világított rá. Ezt támasztja alá, hogy az utcai árusítást Hollandiában sem sikerült visszaszorítani, ami látszik a bűnügyi statisztikákból, ugyanis a bandák egymással történő leszámolásai tovább folytatódtak. 

Emellett Németországban már most vita indult arról, hogy lehet-e a cannabisfogyasztás után kis idővel autót vezetni, ami azt mutatja, hogy folytatni akarják a marihuánafogyasztás liberalizációját. A kisebbség követeléseit valósítják meg a többség kárára 

– mutatott rá Dobrowiecki Péter.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.