Hazánk szuverenitásának a védelmét szolgálja ez az új törvénymódosítás

Az oktatás, a kultúra, a tudomány és az innováció egyszerre szolgálja versenyképességünket és erősíti szuverenitásunkat, megőrzi a magyar tudást, nemzetünk kulturális kincseit, erősíti a családokat, a magyar embereket – ezért került az Országgyűlés elé az átfogó, több szakterületet érintő törvénytervezet – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium.

2024. 04. 10. 16:41
Ünnepi fényfestés a Magyar Nemzeti Múzeum homlokzatán az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 176. évfordulóján, 2024. március 15-én. (Fotó: MTI/Kovács Tamás)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kormány az oktatásra nemzetstratégiai kérdésként tekint, ezért kiemelt feladatának tartja az óvónő, tanár és tanító hivatások tekintélyének megerősítését. Ezért indította el a rövidciklusú tanárképzést, tette rugalmasabbá a felvételit és biztosított történelmi léptékű béremelést. A tanárképzés megújításának további lépéseit tartalmazza a törvényjavaslat, mely

a tanár- és tanítóképzést kiemelten gyakorlati központú képzéssé emeli, és a tanárképzés, valamint továbbképzés területén a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen új kar, a Nemeskürty István tanárképző kar létesítését kezdeményezi.

Az elmúlt évek eredményes megújítását jelzi az, hogy immár 12 egyetemünk van a világ élvonalában, a szakképzésünk pedig Európa-bajnok fiatalokat ad Magyarországnak. Továbbá a tavalyi évben két magyar Nobel-díjassal gazdagodott a világ tudományos közössége. A benyújtott törvényjavaslat a felsőoktatás esetében a nemzetköziesítési folyamatokat támogatja, a megújult szakképzés munkaerőpiaci igényeknek megfelelő szakmai vizsgarendszerének akkreditációját erősíti meg, valamint a Neumann János Programhoz kapcsolódva az egészséges élethez kötődő kutatások lehetőségeit szélesíti ki.

Nemzetünk szellemi hátországát jelentő kulturális intézményeink hatékony és összehangolt működését, valamint külföldi és hazai látogatóvonzó képességének erősítését teszi lehetővé a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ kialakítása. Az új közgyűjteményi központban kap helyet az Országos Széchényi Könyvtár, a Petőfi Irodalmi Múzeum, az Iparművészeti Múzeum, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, valamint a Magyar Természettudományi Múzeum.

A szerzők, könyvkiadók, valamint a kiskereskedők érdekében a törvényjavaslat tartalmazza a kötött könyv-árrendszer kialakítását. Ez számos európai uniós országban elfogadott és elterjedt megoldás, mely szerint a könyvek ára meghatározott ideig törvényben rögzített. A magyar törvényjavaslat a német szabályozást tekinti mintának. A törvénytervezet célja, hogy a magyar kultúra kiemelt jelentőségű területét, a könyveknek, mint kultúrjavaknak az értékét védje – olvasható a Kulturális és Innovációs Minisztérium mai közleményében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.