Május végén átadhatják a Kalocsát Pakssal összekötő új Duna-hidat, mutatjuk, kiről nevezik el

A város és a térség fejlődését jelentősen befolyásoló egykori kalocsai érsekről nevezték el a hidat.

2024. 04. 29. 8:40
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ugyan az újonnan épülő Kalocsa–Paks Duna-híd műszaki átadására még május végéig várni kell, és a hídhoz vezető utak építési munkálatai is a Duna mindkét oldalán folyamatban vannak, a hídnak már hivatalosan nevet adtak – írja a Kalohírek.hu.

Tomori Pál, Duna-híd
A város és a térség fejlődését jelentősen befolyásoló egykori kalocsai érsekről, Tomori Pálról kapja majd a nevét a híd. Forrás: Wikipédia

A kalocsai hírportál emlékeztet rá, hogy a fiatal helyi építészmérnökök alapította Kalocsai Építészeti, Értékvédelmi, Urbanisztikai Társaság (K.arc) Lázár János építési és közlekedési miniszternél még tavaly októberében kezdeményezte, hogy a város és a térség fejlődését jelentősen befolyásoló Kalocsa–Paks Duna-hidat Tomori Pál egykori kalocsai érsekről nevezzék el. 

A kezdeményezés pedig nyitott fülekre talált a miniszternél, így az átkelő Tomori Pál nevét fogja viselni.

A portálnak az egyik ötletgazda, a kalocsai származású Horváth Bálint építészmérnök, a K.arc alapítója mondta el, hogyan sikerült végigvinni a kezdeményezésüket.

 

Miért éppen Tomori Pál nevét kapja a híd?

„Múlt év szeptemberben indítottuk el online kampányunkat, melynek célja az volt, hogy a hamarosan átadásra kerülő új Duna-híd Kalocsa és Paks között a Tomori Pál-híd nevet viselje. Igyekeztünk a kalocsai közönség megszólítása mellett a városban közismert, köztiszteletnek örvendő személyiségeket közvetlenül is megszólítani. Megkeresésünkre elsőként dr. Meszlényi Rózsa, a Tomori Pál Főiskola alapító rektor emeritája válaszolt” – közölte a kezdeményezés egyik elindítója, hozzátéve, hogy a névválasztást a kalocsai közönség a Karckalocsa.hu online felületükön több mint kétezer lájkkal támogatta. 

Ilyen előzmények után nagy örömmel fogadtuk, hogy az elmúlt év októberében benyújtott előterjesztésünket a hivatalos értesítés szerint is elfogadták, a híd a Google térképén már az új nevével, Kalocsa–Paks Duna-híd (Tomori Pál-híd) szerepel

– írták. A lap felidézi, hogy még 2015-ben döntött a kormány a Kalocsa és Paks között létesítendő új dunai híd megépítéséről, melynek alapkövét végül 2021. június 10-én tették le. Az új Duna-hídnak köszönhetően Kalocsa és az M6 autópálya, valamint Kalocsa és Paks között a menetidő hozzávetőlegesen 15 percre csökken. Az ÉKM beruházásában, valamint a Duna Aszfalt Zrt. kivitelezésében megvalósuló híd és a hozzá kapcsolódó úthálózat fejlesztésének összértéke nettó 92 milliárd forint. A híd a 20. átkelő lesz a Dunán, átadására várhatóan június elején kerülhet sor.

 

Borítókép:  A Kalocsát Pakssal összekötő új Duna-híd, a Tomori Pál-híd (Fotó: Vg)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.