Nemzetközi egyezmény fogja segíteni a felsőoktatás fejlesztését

A hazai felsőoktatást markánsabban jelenítenék meg a globális erőtérben.

Forrás: MTI2024. 04. 22. 11:02
Fotó: Jászai Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átfogó megállapodás támogatja Magyarország felsőoktatási sikereit – adta hírül a Kulturális és Innovációs Minisztérium. A közlemény szerint hosszú távú partnerségről állapodott meg a magyar felsőoktatás fejlesztése érdekében a Kulturális és Innovációs Minisztérium és a Times Higher Education (THE), a világ felsőoktatási intézményeit elemző intézete. 

Az együttműködés célja, hogy erősítse és előmozdítsa a kormány felsőoktatási célkitűzéseit, valamint, hogy a hazai felsőoktatás markánsabban megjelenjen a globális erőtérben.

Azt írták, a megállapodás értelmében a THE részletes elemzést készít a magyar felsőoktatási intézmények helyzetéről: megvizsgálja azok jelenlegi teljesítményét, viszonyítva a regionális és globális szereplőkéhez. Ezzel Magyarország felsőoktatási kiválósága hangsúlyosabban megjelenhet nemzetközi szinten is.

Hankó Balázs innovációért, felsőoktatásért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkár elmondta: tizenegy magyar egyetem már szerepel a THE World University Rankings rangsorában, pár évvel ezelőtt még csak hét volt. Aláhúzta: a cél, hogy 2030-ra legyen egy magyar egyetem a világ száz legjobbja között és legalább három magyar egyetem Európa száz legjobbja között. 

„Magyarország már most jelentős szerepet tölt be az európai felsőoktatási térben, intézményeink THE-ranglistán elért teljesítményével arra számítunk, hogy még több figyelmet kapunk majd a világ tudományos és egyetemista közösségétől”

– emelte ki az államtitkár.

Phil Baty, a Times Higher Education globális ügyekért felelős igazgatója kiemelte: 

Magyarország felsőoktatási és kutatási szektorával kapcsolatos ambíciói lenyűgözőek és inspirálóak, így a Times Higher Education örömmel fogadta, hogy a minisztérium partnerévé vált és megbízható ismereteket, globális összehasonlító adatokat és háttéranyagot szolgáltathat támogatására. A THE rendelkezésre bocsátja példátlan, több mint száz ország több ezer egyetemével összefüggő, oktatással, kutatással, pénzügyi fenntarthatósággal, nemzetközivé válással, társadalmi hatással és tudományos hírnévvel kapcsolatos tudásanyagát, támogatva ezzel a magyar egyetemeket.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTVA/Jászai Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.